Gepubliceerd:
Laatste update: 
30 oktober 2012 18:57
31 oktober 2012 00:17


'Zorgpremie tussen 20 en 482 euro'

AMSTERDAM - De zorgpremies kunnen twintig tot 482 euro per maand gaan bedragen als ze inkomensafhankelijk worden.

Foto:  Thinkstock
Dat meldt de NOS dinsdagavond op basis van berekeningen.
De VVD en PvdA zijn van plan de zorgpremie afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen, staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord van de twee partijen.
De premie van 482 euro geldt voor mensen met een bruto jaarinkomen van meer dan zeventigduizend euro. Voor mensen in de bijstand zou een premie van twintig euro kunnen gaan gelden.

Modaal salaris

Iemand met een modaal salaris gaat per maand 140 euro betalen. Nu zijn mensen gemiddeld nog zo'n honderd euro per maand kwijt.
Lagere belastingen moeten de hogere premies deels compenseren. Mensen die meer dan zeventigduizend euro verdienen, zijn bijvoorbeeld 126 euro minder kwijt aan inkomstenbelasting.

Harde kritiek

CDA, D66 en de SP hebben harde kritiek op de gevolgen van het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies. Dat is volgens CDA-leider Sybrand Buma een ''enorme aanslag voor gezinnen met een middeninkomen''.
Ook D66 is geschrokken. ''Voor mensen met normale inkomens wordt de belastingdruk nu wel heel hoog en dan loont het niet meer om te werken. Dat is heel slecht voor de Nederlandse economie'', zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees tegen RTL Nieuws.
Renske Leijten (SP) stelde op twitter dat gezinnen met een inkomen van 71.000 per jaar straks evenveel zorgpremie betalen als iemand met 300.000 per jaar. De echt hoge inkomens blijven dus ''buiten schot'' aldus Leijten.

Belastingvoordeel

In de berekening van RTL is het belastingvoordeel meegenomen. Iemand met een modaal inkomen is dan 85 euro per jaar goedkoper uit, maar iemand met een inkomen van 65.000 is 2547 euro meer kwijt per jaar.
Volgens VVD-onderhandelaar Stef Blok zijn de premies voor de hogere inkomens inderdaad fors, maar staan er belastingverlagingen tegenover.

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat mensen die meer dan een ton per jaar verdienen, 4 procent inleveren. En dat kunnen ze best hebben, volgens Samsom. ''Het is eerlijk dat je van mensen met meer geld iets meer vraagt dan van mensen met minder geld.'' 
Op de bijeenkomst voor PvdA-leden in Utrecht zei Samsom dat de berekening van de NOS niet klopte. De nominale premie wordt ongeveer 400 euro per jaar, zei hij. Met een inkomen tot 20.000 euro ga je volgens hem niets meer dan deze premie betalen.
Een traditioneel gezin (vader werkt, moeder zorgt voor de kinderen) met een inkomen tot 51.000 euro gaat er in de plannen van het nieuwe kabinet op vooruit, aldus de PvdA-voorman. Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot 71.000 euro worden er in het nieuwe systeem ook beter van.
Daarboven ga je meer betalen. Het komt er op neer dat lage inkomens er ''iets op vooruit gaan'' en hoge inkomens ''iets meer betalen'', was de slotconclusie van Samsom.

Kritisch

De zorgverzekeraars zijn op enkele punten zeer kritisch over de plannen in het regeerakkoord. De pijnpunten zitten vooral bij het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en bij de ouderenzorg, zo liet koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag weten.
Naast de nieuwe manier om de zorgpremie vast te stellen, wil het beoogde kabinet ook dat mensen de basiszorg voortaan alleen vergoed krijgen als de verzekeraar een contract heeft met de aanbieder daarvan (natura).
Nu kunnen patiënten nog zorg krijgen bij aanbieders waarmee geen contract is en dat geld eerst voorschieten en de rekening achteraf declareren (restitutie).

Publiek-private karakter

ZN denkt dat de plannen met de premie mogelijk strijdig zijn met het publiek-private karakter van het zorgstelsel en bovendien beperkend zijn voor de concurrentie tussen de zorgverzekeraars. De koepel weet niet of de maatregelen de Europeesrechtelijke toets doorstaan.
Door: Novum

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)