REGIOzaterdag, 10 november 2012


Mantelzorger is overbelast
Leeuwarden | Het aantal mantelzorgers dat zich overbelast voelt groeit. Steeds meer mensen die langdurig zorg verlenen aan hun naaste houden dat niet meer vol. ,,Op het moment dat ze het niet meer trekken, storten ze zelf in elkaar. Dan zijn er twee zorgvragers in plaats van één”, stelt Rick Kwekkeboom, lector Community Care aan de Hogeschool van Amsterdam.
Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg. 2,6 miljoen mantelzorgers worden in het zonnetje gezet en een dagje vrij gegund. Fawaka, de organisatie voor jonge mantelzorgers in Fryslân, houdt vandaag in Hilversum de allereerste landelijke MegaFUNdag voor jongeren. Daar worden zeshonderd jonge mantelzorgers verwacht.
Iemand is mantelzorger als hij zijn familielid, vriend of kennis minstens drie maanden lang meer dan acht uur per week verzorgt. Wat vaak begint als een paar uurtjes hulp, eindigt in gemiddeld vijf jaar lang zo’n 22 uur zorg per week.
Als het aan het nieuwe kabinet ligt wordt er in de toekomst zelfs nog meer beroep gedaan op mantelzorgers. En dat is pittig. Kwekkeboom: ,,Dat kan heel dramatisch worden. Ze krijgen last van slapeloosheid, tobben veel, hebben geen tijd meer voor hun eigen werk of moeten hun sociale activiteiten op een lager pitje zetten.”
In Fryslân willen stichting Partoer CMO Fryslân en hulpdienst Sensoor Fryslân een telefonische hulpdienst opzetten voor mantelzorgers die een luisterend oor nodig hebben. Het is de bedoeling dat daar vrijwilligers werken die zelf ervaring hebben met mantelzorg.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)