RTL Nieuws | 20 november 2012, 17:15

Kamer: geen motorrijtuigenbelasting voor oldtimers

Reageer / bekijk reacties (3)
Mensen die een oldtimer als hobby hebben en er maar weinig in rijden, hoeven geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Dat vindt de Tweede Kamer.
Het kabinet is van plan om oldtimers per 1 januari aan te slaan voor motorrijtuigenbelasting. Veel mensen kochten namelijk een oldtimer voor dagelijks gebruik, juist omdat ze minder belasting hoefden te betalen.
De oude auto's stoten relatief veel schadelijke stoffen uit. Het kabinet vindt het raar om enerzijds te stimuleren dat mensen nieuwe, schone auto's kopen, maar tegelijkertijd in stand te houden dat er vieze, oude auto's werden geïmporteerd. Daarmee wordt de winst van schone lucht voor een groot deel weer ongedaan gemaakt.

Mobiele erfgoed

De belastingvrijstelling werd ooit ingevoerd om het mobiele erfgoed te beschermen. Maar nu worden mensen getroffen die oldtimers echt als hobby hebben. De Tweede Kamer stelt nu voor dat het kabinet gaat kijken naar manieren om het dagelijks gebruik van oldtimers te ontmoedigen. De Bovag had eerder gepleit voor een systeem waarbij gekeken wordt naar het aantal 'gebruiksdagen' van de oldtimer.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende 2 jaar terug nog dat het aandeel voertuigen ouder dan 25 jaar in Nederland was gestegen van 165.000 in 2000 naar 410.000 in 2010.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)