RTL Nieuws | 20 november 2012, 09:56

Nederlander nog nooit zo somber over portemonnee

Reageer / bekijk reacties (15)
Nederlanders waren de afgelopen 25 jaar nog nooit zo negatief als nu over hun eigen financiële toekomst. Een recordaantal mensen denkt er het komende jaar op achteruit te gaan.
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar het vertrouwen van consumenten in de economie blijkt dat mensen sinds 1986, toen de meting begon, nog nooit zo vreesden voor hun eigen situatie als nu.
Het CBS stelt een doorsnee van de Nederlandse samenleving iedere maand de volgende vraag: "Wat verwacht u van de financiële situatie van uw huishouden? Zal deze in de komende twaalf maanden beter worden, slechter worden of ongewijzigd blijven?" Vervolgens trekt het bureau het percentage negatieve antwoorden af van het percentage positieve antwoorden. Nooit was dat cijfer zo laag als nu: -32.

Eerste meting na regeerakkoord

Het is de eerste keer dat het CBS mensen vroeg naar hun vertrouwen in de economie, sinds het nieuwe kabinet-Rutte zijn plannen bekendmaakte. "November was natuurlijk de maand dat het nieuwe kabinet aantrad. De gevolgen van de plannen voor de koopkracht hebben veel aandacht in de media gehad en dat maakt mensen toch onzekerder", aldus Peter Hein van Mulligen van het CBS.
Het totale consumentenvertrouwen wordt berekend aan de hand van antwoorden op een groter aantal vragen. Ook op de meeste andere vragen antwoorden mensen negatiever dan in oktober. Op de vraag of ze er het afgelopen jaar op vooruit zijn gegaan of niet, zijn de antwoorden juist iets positiever dan vorige maand. Het totale consumentenvertrouwen daalde van -32 naar -37, maar is nog niet zo laag als in juni van dit jaar.
'Ik denk twee keer na voordat ik iets koop'
Reageer / bekijk reacties (15)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)