Inspectie onderzoekt declaratiegedrag bestuurders.

Minister Bussemaker.
Minister Bussemaker. © ANP

Inspectie onderzoekt declaratiegedrag bestuurders

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft de inspectie opdracht gegeven het declaratiegedag van bestuurders in het hoger onderwijs te onderzoeken. Bussemaker liet dit de Kamer dinsdag weten na diverse affaires bij instellingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inspectie voor het Onderwijs.
Het onderzoek volgt nadat PvdA, SP en CDA vragen hadden gesteld over declaraties van directieleden van de Hogeschool Windesheim in Zwolle en over het privégebruik van de dienstauto door de bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht. Er bestaan voorschriften voor onderwijsbestuurders over wat ze mogen declareren, zegt Bussemaker. 

Die moeten eenduidig, transparant, sober en doelmatig zijn. De raden van toezicht moeten dit in de gaten houden en ook erop letten dat de salarissen binnen de zogeheten Balkenendenorm vallen.

De minister schrijft dat de baas van de Universiteit Utrecht Marjan Oudeman ruim 16.000 euro van haar salaris heeft teruggestort. Dat komt door een fiscale bijtelling vanwege de dienstauto die zij onder meer gebruikte om naar nevenactiviteiten te gaan.


Eerder meldde RTL Nieuws dat Oudeman de dienstauto met chauffeur had gebruikt voor privéritten naar commissariaten bij onder meer ABN Amro in Amsterdam en Ten Cate in Almelo. Het privégebruik van een dienstauto telt mee in het salaris van een bestuurder, maar Oudeman verdiende al het toegestane maximum volgens de balkenendenorm. 


Door het gebruik van de auto overschreed ze die norm. Met het terugstorten van het geld is dat nu ongedaan gemaakt. Overigens betaalt Oudeman enkel salaris terug over 2014. 

Het jaar daarvoor blijft buiten beschouwing, aangezien de universiteit stelt dat de auto in 2013 niet privé is gebruikt. Een rittenadministratie is echter niet bijgehouden. Eerder meldde de universiteit al na vragen van RTL Nieuws dat Oudeman ook achterstallige belasting over de auto heeft betaald.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)