'Meer mensen doen boodschappen op zondag'.

donderdag, 13. augustus 2015 - 9:55

'Meer mensen doen boodschappen op zondag'

Foto van supermarkt | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam
Meer mensen maken gebruik van de zondagopening van supermarkten. Dat blijkt uit cijfers van GFK.
Nederlandse supermarkten behaalden in juli een omzet van 3.19 miljard euro. Dit is een stijging van 0,5% ten opzichte van dezelfde maand in 2014. De gemiddelde waarde per kassabon bedroeg afgelopen maand 21,89 euro. Dit is weliswaar een daling van 1.5% ten opzichte van juli 2014, maar het aantal uitgegeven kassabonnen steeg met bijna 2%.

In de eerste zeven maanden van 2015 zetten Nederlandse supermarkten in totaal 20,03 miljard euro om. Dit is een stijging van 0.7% ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2014.

Zondagopening en -omzet

De zondagopening van supermarkten is ingeburgerd. Bijna tweederde van de Nederlandse huishoudens maakt er frequent gebruik van. Dat brengt dit jaar, voortschrijdend tot en met het tweede kwartaal, een omzet van 1.3 miljard euro met zich mee.

In totaal wordt 3.88% van de supermarktomzet op zondag gerealiseerd. Als gevolg hiervan zien supermarkten hun omzet 's avonds en op vrijdag en zaterdag verder afnemen. In 2007 werd 9,3% van de omzet na 18.00 uur gerealiseerd, nu is dat 8,0% . Het omzetbelang van vrijdag en zaterdag bedroeg in 2007 46,9%. Hoewel dit in 2015 daalt  naar 43,3%, blijven het omzetmatig toch de twee belangrijkste dagen voor supermarkten.

Vooral jongeren (alleenstaanden en tweeverdieners) maken gebruik van de zondagopening. Gepensioneerden maken het minst gebruik van de zondagopening, maar desondanks zien we sinds 2008 in elke fase van de gezingscyclus een stijging van de zondagomzet.

Hoewel in alle regio's het zondag-aandeel groeit, maken huishoudens in het noorden en oosten van het land naar verhouding minder gebruik van de zondagopening dan de huishoudens in de Randstad en het zuiden van het land. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)