Regeling schadeclaims Indonesië verlengd.


Regeling schadeclaims Indonesië verlengd 



Weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies in Nederlands-Indië krijgen twee jaar langer de tijd om een schadeclaim in te dienen bij de Nederlandse staat. 
Dit heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag laten weten in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Harry van Bommel.
In september 2013 heeft de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Indonesië publiekelijk excuses aangeboden voor executies door Nederlandse militairen van 1945 tot 1949.
Ook kwam er een regeling voor schadeclaims van weduwen. Negen vrouwen is inmiddels een vergoeding van 20.000 euro aangeboden. Andere verzoeken zijn nog in behandeling.
De termijn voor het indienen van een verzoek om schadevergoeding loopt op 10 september af. Van Bommel vroeg zich af of nabestaanden in Indonesië wel goed geïnformeerd zijn over hun rechten. Koenders verlengt die termijn nu met twee jaar.
''De Nederlandse regering heeft een bijzondere verantwoordelijkheid voor deze Indonesische weduwen'', aldus de PvdA-minister. ''We zullen de verlenging van de regeling bekendmaken in Nederland en ook via de website van de Nederlandse ambassade in Jakarta. Ook gaan we in overleg met de ambassade bekijken hoe er in Indonesië bekendheid aan kan worden gegeven.''
Lees meer over: 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)