Ouderenbonden eisen koopkrachtherstel.


Ouderenbonden eisen koopkrachtherstel

17 Augustus 2015Nico van Scheijndel
Vorige week maakte het CPB bekend dat ouderen er in 2016 1,1 procent op achteruit gaan. Minister Asscher wil compenseren, maar premier Rutte doet geen beloften. De ouderenbonden eisen actie.



Uit onderzoek van de ouderenorganisatie ANBO blijkt dat gepensioneerden er sinds het begin van de financiële crisis gemiddeld 7,5 procent op achteruit zijn gegaan. Het Centraal Plan Bureau (CPB) meldde vorige week dat ook in 2016 de gepensioneerden er weer gemiddeld 1,1 procent op achteruit zullen gaan. Voor de ouderenorganisaties is het nu mooi geweest. Zij eisen dat het kabinet de ouderen ondersteunt. Door de inkomensval blijkt 80 procent van de ouderen in de financiële problemen te komen door het wegvallen van compensatie ziektekosten, hoge eigen bijdragen en niet indexerende pensioenfondsen.

Eisen ANBO


De ANBO heeft alvast haar eisen (die overeenkomen met wat andere ouderenbonden willen) bij het kabinet neergelegd: “repareren van de scheefgroei van de afgelopen jaren kan door de verlaging van de ouderenkorting en de afschaffing van de ouderentoeslag die voor 2016 op stapel staan, naar de prullenbak te verwijzen. Bovendien moet de inkomensondersteuning AOW van €14,86, minimaal weer terug naar het niveau van 2009. Dat betekent €36,45 per maand per AOW-gerechtigde. Ook willen we een financiële tegemoetkoming voor ouderen met een laag inkomen en hoge zorgkosten. En het kabinet moet de nieuwe indexatieregels en onmogelijke inhaalindexaties opnieuw tegen het licht houden. En wat ons betreft gaat ook de in 2011 ingevoerde ‘Bosbelasting’ voor gepensioneerden op de helling. Zodat niet een steeds groter deel van de middeninkomens jaarlijks steeds zwaarder wordt belast. Dat alles trekt de scheve verhoudingen weer recht”.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)