De problemen bij de Belastingdienst zijn nog lang niet voorbij...

Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, spreekt. Wopke Hoekstra, minister van Financiën, luistert.© ANP Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, spreekt. Wopke Hoekstra, minister van Financiën, luistert.
De problemen bij de Belastingdienst zijn nog lang niet voorbij, concludeert de Algemene Rekenkamer. Er is een plan en ook geld om dat uit te voeren, maar er zijn te weinig geschikte ict'ers te vinden om de verouderde systemen te onderhouden.
De fiscus komt namelijk 12 procent van het totale personeelsbestand tekort: de Belastingdienst heeft nog 3450 vacatures voor fulltime functies. Er werken in totaal bijna 30.000 voltijdskrachten bij de Belastingdienst.
Die zijn hard nodig om de problemen met ict-systemen op te lossen. In 2018 kwamen er meer problemen bij dan er opgelost konden worden, rapporteert de Rekenkamer. "Een quick fix is daar niet mogelijk", aldus Arno Visser, de president van de onafhankelijke controleur van de overheidsfinanciën.

Krapte op arbeidsmarkt

Probleem één is namelijk de krapte op de arbeidsmarkt, waarschuwt de Rekenkamer. Hierdoor is het maar zeer de vraag of er genoeg personeel gevonden kan worden. Dat is overigens een probleem voor de hele rijksoverheid, in het bijzonder bij het leger en de politie. 
Opmerkelijk genoeg doet het kabinet niets met die waarschuwingen, meldt de Rekenkamer.

Nieuwe collega's inwerken

Zelfs als het de Belastingdienst zou lukken om genoeg personeel aan zich te binden, dan is het probleem nog niet opgelost, voegt Visser toe. Volgens hem is er niet genoeg capaciteit om al die mensen in te werken. 
De fiscus werft op dit moment uit alle macht personeel, met een procedure waarin sollicitanten in één dag horen of ze een nieuwe baan hebben of niet.

Ict en overheid

Ict en overheid waren sowieso een probleem vorig jaar: van de 47 probleemgevallen die de Rekenkamer vorig jaar constateerde, ging het bij 19 gevallen om ict of het beveiligen van data.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)