Politiek trekt zich kritiek op schuldhulp aan.

Als Arnhemmers te lang in de financiële problemen zitten omdat ze niet of niet snel genoeg uit de schulden worden geholpen, dan moet daar nodig wat aan worden gedaan. Dat stellen meerdere politieke partijen naar aanleiding van het kritische rapport van de Rekenkamer Arnhem over de schuldhulpverlening.
De stad investeert jaarlijks zo'n 2,4 miljoen euro om mensen te helpen om hun geldzaken weer op orde te krijgen. Het rendement van die investering kan volgens de rekenkamer met name worden verhoogd als sociale wijkteams er in slagen mensen met schulden eerder op weg te helpen in de hulpverlening.
Spitwerk
Onder meer D66, de PvdA en GroenLinks complimenteerden de rekenkamer met zijn spitwerk en de daaruit voortvloeiende aanbevelingen. Dat deden ze toen voorzitter Arie Teeuw en onderzoeker Guido Brummelkamp dinsdagavond een toelichting gaven en vragen van gemeenteraadsleden beantwoordden. ,,Dit rapport laat zien waar de knel- en verbeterpunten zitten", vindt D66-raadslid Sabine Andeweg.

Zij onderschrijft de constatering van Teeuw dat schuldbeëindiging het doel moet zijn van de steun die de gemeente biedt en dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren. Want wie vrij is van geldzorgen staat open voor een nieuw begin, waarin ruimte is om met ondersteuning zelf de financiële touwtjes weer in handen te nemen.

Sociale wijkteams werken volgens de rekenkamer met goede intenties, maar ze zouden onvoldoende specifieke kennis hebben om Arnhemmers met schulden snel en helder in beeld te brengen en door te sturen naar Rijnstad en PLANgroep. Dat zijn de organisaties die de schulddienstverlening uitvoeren. Als ze eenmaal daar zijn, worden ze meestal goed en effectief geholpen.

De rekenkamer spoort de gemeente onder meer aan om via de wijkteams de aanmelding, analyse en registratie van potentiële cliënten voor schuldhulpverlening te verbeteren. Speciale aandacht wordt gevraagd voor ondernemers - zzp'ers - in financiële problemen en voor versterking van de nazorg, die moet voorkomen dat mensen terugvallen als ze zijn opgekrabbeld.
Saneringskrediet
Het college van burgemeester en wethouders heeft al laten weten rekening te houden met de aanbevelingen bij de nieuwe aanbesteding van de schulddienstverlening, die volgend haar van kracht wordt. Van de suggesties van de rekenkamer moet werk gemaakt worden. Het college wil ook kijken naar andere middelen waarmee mensen nog sneller van schulden worden afgeholpen. Dat zou bijvoorbeeld de verstrekking van een saneringskrediet kunnen zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)