Vogelpoep op je auto hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk dat je snel in actie komt.


© ANP
Je wilt naar je werk rijden, zit je hele auto vol met vogelpoep. Door de wit met zwarte klodders zie jij de weg amper meer en met twee liter ruitenvloeistof krijg je het maar net schoon. Herkenbaar? Niet gek, het is lente. En dus is de straat van de vogels. 
Vogelpoep op je auto hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk dat je snel in actie komt. "De achtergebleven zuren kunnen een vernietigende werking hebben op de lak", weet ANWB-expert Jos van der Drift. De grondlak kan op den duur zelfs worden aangetast.

'Net alsof er een koe boven je auto zat'

Lang wachten betekent hard werken. Want poep droogt op, en dan wordt het naar. "Eenmaal opgedroogd heb je veel water nodig om zorgvuldig en geduldig met een spons of natte doek de boel te weken."
De vogel waar de inwoners van grote steden het meest last van hebben, laat zich raden: de houtduif. "Ik word zelf ook helemaal gek van die duiven die m'n auto onderpoepen", zegt vogelexpert Erik Bruinning. "Dat zijn de vogels die in de steden in de bomen zitten. Die poepen ook echt veel. Het is net alsof er een koe boven je auto heeft gezeten." 
Videospeler van: YouTube (Privacybeleid)

Reiger = grote flats

Maar de duif is niet de soort vogel die het meeste schade toebrengt aan je wagen. Dat zijn de roofvogels. "Roofvogels die vlees of vis eten, hebben echt sterke ontlasting. In hun poep zit veel kalk en zuur. Dat bijt in je auto."
Bruinning heeft het dan in Nederland vooral over bijvoorbeeld reigers, aalscholvers en meeuwen. "Als een reiger op je auto poept, heb je meteen zo'n grote flats. Net als de reiger is de meeuw een viseter. Aan het strand heb je daar echt veel last van. Die poepen van die grote witte klodders met veel kalk. Die klodders heb je trouwens wel liever op je auto dan in je nek, haha."

Musjes en merels

Niet iedere vogel laat zijn sporen zo duidelijk na als de meeuw. De vogeltjes die zaadjes eten in plaats van vlees of vis, zijn liever voor ons. "De musjes, merels en bijvoorbeeld spreeuwen. Die poep is minder slecht voor je auto."
Heeft Bruinning dan nog een tip voor de trotse autobezitter, anders dan niet onder een boom parkeren? "Zo snel mogelijk die poep eraf halen. Helemaal als de zon schijnt. Anders bakt het er echt in en vreten de zuren en mineralen in je auto."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)