Veel thuiscomputers zijn niet veilig.

Ongewenste programma’s op helft pc's

dinsdag 7 mei 2019
Veel computers niet veiligVeel thuiscomputers zijn niet veilig. Op meer dan de helft van de pc’s bij mensen thuis staan ongewenste programma’s. Een op de drie pc’s is zo onveilig dat er direct iets aan moet gebeuren.
Dat meldt de Consumentenbond. De bond liet honderd computers uitgebreid onderzoeken. Er kwamen allerlei problemen aan het licht. Zo stond op meer dan de helft van de pc’s software die reclame in de browser toont of die zoekmachines of zoekbalken aanpast. Een op de tien computers bevatte schadelijke software.

Verouderde programma’s

Op een hoop computers stonden heel oude versies van programma’s, terwijl de nieuwere versies veel veiliger zijn. Als voorbeeld noemt de bond onder meer Skype en de VLC-mediaspeler. Oude versies hebben vaak beveiligingsproblemen. Het is beter de nieuwere versie te downloaden en die te gebruiken.

Makkelijke wachtwoorden

De onderzoekers bekeken ook de wachtwoorden voor allerlei online diensten. Het is bekend dat veel mensen wachtwoorden gebruiken die makkelijk te raden zijn. In de steekproef bleek dat acht van de tien mensen wachtwoorden in de browser laten opslaan terwijl de pc niet verder beveiligd is.
Maar elf van de honderd pc’s bleek veilig. Bij 53 waren er wel problemen, maar hoefde er niet meteen iets aan te gebeuren. Bij 36 computers was het nodig om direct maatregelen te nemen. De volledige uitleg van de Consumentenbond over dit onderzoek is gratis online te lezen.
Bekijk al het nieuws

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)