Waterbedrijf luidt noodklok: kraanwater in toekomst niet vanzelfsprekend.



© Getty Images Het wordt steeds moeilijker om aan de vraag naar drinkwater te voldoen.
Het is in ons land de normaalste zaak van de wereld. We draaien de kraan open en er komt water uit. Maar dat zou in 2050 wel eens anders kunnen zijn, waarschuwen drinkwaterbedrijf Dunea en het Waterschap van Rijnland.
Als we doorgaan met het gebruik van water zoals we dat nu doen, is er over 30 jaar niet genoeg drinkwater beschikbaar in de regio Den Haag. Dat probleem dreigt ook in andere grote steden. Het waterschap van Rijnland en waterbedrijf Dunea, dat 6,5 miljoen mensen van water voorziet, luiden daarom de noodklok.

Miljarden liters

In de regio Den Haag zullen vermoedelijk de grootste problemen ontstaan. In dat gebied wonen 6,5 miljoen mensen, die nu samen 75 tot 80 miljard liter drinkwater per jaar verbruiken. In 2050 zal dat 90 miljard liter zijn. 
Daarbij zijn er plannen om nog eens 200.000 woningen in het gebied te bouwen. De vraag is of er dan nog wel aan die enorme behoefte kan worden voldaan.
© Aangeboden door RTL Nederland
"De bevolkingsgroei is hier het grootst, en dat terwijl we al redelijk aan ons maximum zitten qua waterproductie", zegt Wim Drossaert van drinkwaterbedrijf Dunea. "Dat betekent dat we, als we nog verder gaan groeien, nu in actie moeten komen." 

Niet vanzelfsprekend

Volgens Drossaert zijn we het te vanzelfsprekend gaan vinden dat het water bij ons uit de kraan komt. "Maar het is dus niet vanzelfsprekend. Omdat het nu nijpend begint te worden, moeten we nu uitleggen waarom we voorzichtiger moeten zijn met water." 
"De droogte van 2018 heeft het bewustzijn over drinkwatertekorten wel vergroot", zegt Rogier van der Sande, dijkgraaf bij het waterschap Rijnland, "maar in Nederland is het zo goed geregeld, dat het vanzelfsprekend lijkt. Maar het gaat niet vanzelf, daar moeten we een hoop dingen voor doen."
Dunea en het waterschap waarschuwen dat de huidige wateropslag niet voldoende is en innovaties sneller moeten komen. Zij stellen dat alles rondom Den Haag dicht wordt gebouwd met huizen, maar dat niemand nadenkt over hoe het moet met het water.
"We zullen heel anders moeten nadenken over hoe wij met water omgaan", zegt Drossaert. "Het is nog niet te laat, maar we moeten wel nu in actie komen."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)