'Artsen behandelen terminale patiënten te lang door'

woensdag 30 mei 2012 07:56
Tweederde van de artsen behandelt ernstig zieken langer dan wenselijk is. Het leven rekken van terminale patiënten is volgens medici vaak in strijd met het welzijn van de patiënten.
Artsen behandelen terminale patiënten te lang doorArtsen behandelen terminale patiënten te lang door
Dit blijkt uit een enquête (pdf) van artsenorganisatie KNMG en het vaktijdschrift Medisch Contact.  
Artsen behandelen naar eigen zeggen de patiënten vaak te lang, omdat ze gewend zijn te behandelen en zich van nature er niet bij neerleggen dat een patiënt zal sterven.
Rekken
Dit wordt versterkt door de reactie van de familieleden die er alles aan doen om het leven van hun dierbare te rekken.
Toch is een doorbehandeling bij een naderend einde vaak strijdig met het welzijn van patiënten, meent 62 procent van de ondervraagden.   
GesprekVolgens KNMG-voorzitter Arie Kruseman moeten artsen eerder het gesprek met de patiënten aangaan over de naderende dood. 
Maar veel artsen vinden dit gesprek vaak 'eng', omdat het ze confronteert met hun eigen angst voor de dood, weet hoogleraar medische besliskunde aan het LUMC, Job Kievit.
Kosten
Artsen zijn het er over eens dat kosten van een behandeling nooit in de patiëntenkamer moeten worden besproken. 'Dat is aan de overheid,' zegt Kievit.
Volgens Kievit moet een therapie die een week levensverlenging geeft voor 20.000 euro niet uit het basispakket worden vergoed. 'Dan kan ik als dokter zeggen: "Het is verdrietig, maar helaas: dit heb ik niet in de aanbieding."'

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)