Zo nieuw is dat lange bankrekeningnummer niet

Door: Yvonne Hofs − 10/05/12, 06:31
© ANP. President van de Nederlandse Bank Klaas Knot presenteert het nieuwe 18-cijferige bankrekeningnummer
VK VIJF VRAGEN Alle Nederlanders krijgen op 1 februari 2014 een nieuw bankrekeningnummer. Daar kun je burgers en bedrijven niet vroeg genoeg aan laten wennen, meent De Nederlandsche Bank. Gisteren werd het startsein gegeven voor de voorlichtingscampagne. Vijf vragen over de nieuwe bankrekeningnummers.
Een nieuw bankrekeningnummer? Waar is dat nou weer voor nodig?
Omdat het Europese bankwezen per 1 februari 2014 overstapt op een gemeenschappelijk systeem voor het Europese betalingsverkeer, SEPA geheten. Die afkorting staat voor Single Euro Payments Area. SEPA wordt een soort Schengen voor het digitale betalingsverkeer binnen Europa. Met SEPA wordt het gemakkelijker internationale overboekingen te doen. Wie geld wil overmaken naar een buitenlandse bankrekening moet IBAN- en BIC-codes invullen en soms ook het adres van de buitenlandse bank. Na de invoering van SEPA hoeft u alleen maar een rekeningnummer op te geven, net als voor betalingen in Nederland. Om dit mogelijk te maken, moeten de bankrekeningnummers in de SEPA-landen gestandaardiseerd worden. Nederlandse rekeningnummers bestaan nu uit zeven (giro) of negen (bank) cijfers. Dat worden achttien cijfers en letters.

Achttien? Zo'n lang nummer is toch niet meer te onthouden?
Dat zal wel meevallen, want uw nieuwe bankrekeningnummer wordt afgeleid van uw huidige rekeningnummer. Eigenlijk is het ook helemaal niet nieuw, want het is gewoon het International Bank Account Number (IBAN) dat u nu al moet gebruiken bij internationale betalingen. Alleen kent bijna niemand dat IBAN-nummer uit het hoofd. Dat wordt dus even stampen.

Hoe kan ik op basis van mijn huidige nummer beredeneren wat mijn IBAN-nummer is?
Het IBAN-nummer begint altijd met een tweeletterige landencode. Voor Nederlandse rekeningnummers is dat NL. Daarna volgt een tweecijferig controlegetal dat via een ingewikkelde berekening wordt afgeleid van uw huidige rekeningnummer, de landencode en de banknaam. Na het controlegetal komt de bankcode, een vierletterige afkorting van de naam van uw bank. Daarna volgen één tot drie nullen en vervolgens uw huidige bank- of rekeningnummer. Op de campagnewebsite overopiban.nl kunt u nu al nagaan met welk rekeningnummer u vanaf februari 2014 door het leven moet.

Welke landen doen mee aan SEPA?
De meeste Europese landen doen mee. Het gaat om alle 27 EU-landen, plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Liechtenstein en Monaco.

Wat betekent dit voor de kosten van het betalingsverkeer?
De invoering van SEPA kost de banken eerst geld, want zij moeten hun software erop aanpassen. De Consumentenbond heeft van de banken de garantie losgepeuterd dat zij die kosten niet aan de klant zullen doorberekenen. Op de lange termijn zal SEPA de kosten juist drukken, omdat het betalingsverkeer er efficiënter van wordt. Ook maakt SEPA het voor buitenlandse banken misschien makkelijker de Nederlandse markt te betreden. Meer concurrentie pakt meestal gunstig uit voor de consument. Voor exporterende bedrijven zal SEPA ook kostenbesparend zijn.Maar bedrijven die puur binnenlands zaken doen, zoals kappers- en horecabedrijven, hebben er eigenlijk geen belang bij. Dit terwijl ze wel op kosten worden gejaagd omdat ze hun betalingssysteem, hun administratie en hun briefpapier aan de nieuwe rekeningnummers moeten aanpassen. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven zich daar nog onvoldoende van bewust zijn. De voorlichtingscampagne van DNB moet hen wakker schudden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)