Hof VS: torenhoge boete voor downloaden blijft staan
Door: redactie − 21/05/12, 19:33

© THINKSTOCK.
Een Amerikaanse student die in 2009 werd veroordeeld tot het betalen van 675 duizend dollar (bijna 530 duizend euro) voor het illegaal downloaden en online delen van 30 muzieknummers, moet die boete gewoon betalen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigerde vandaag het hoger beroep dat de student had aangespannen, te behandelen.

De student Joel Tenenbaum was aangeklaagd door de Recording Industry Association of America (RIAA). Een jury legde hem de boete van 22 duizend dollar per nummer op, maar een federale rechtbank schrapte dat later omdat de boete excessief en niet in lijn met de grondwet zou zijn.

Maar een aantal grote platenmaatschappijen, waaronder Sony BMG Music Entertainment en Warner Brothers, deden hun beklag over het schappen van de boete. Een federaal hof van beroep stelde hen in het gelijk, en oordeelde dat Tenenbaum alsnog moest betalen. De student tekende hoger beroep aan, maar dat werd vandaag afgewezen. Het Hof heeft dat besluit niet nader toegelicht.

RIAA, dat een aantal van de grootste Amerikaanse platenlabels vertegenwoordigt, heeft in totaal ruim 12 duizen Amerikanen voor de rechter gesleept wegens het schenden van het auteursrecht. Tenenbaum verklaarde voor de rechter dat hij vindt dat individuele downloaders die muziek delen zonder daar geld aan te verdienen niet hetzelfde behandeld moeten worden als bedrijven die voor eigen gewin materiaal stelen dat auteursrechten bevat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)