Bijslapen in het weekend leidt tot diabetes en overgewicht

Door: redactie − 04/05/12, 08:20
© THINKSTOCK.
Bijslapen in het weekend is op lange termijn niet gezond. Een chronisch verstoord slaapritme leidt zelfs tot suikerziekte en overgewicht. Dat stelt Paulien Barf, die binnenkort aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) provomeert op dit onderwerp.
Barf onderzocht wat het effect is van chronisch slaaptekort op de metabole regulatie in ratten. Daaruit concludeerde ze dat een verstoord slaapritme leidt tot een verhoging van bloedglucosewaarden als gevolg van glucose-intolerantie. Glucose-intolerantie wordt gezien als de eerste stap in de ontwikkeling van diabetes type 2. Metabole ziekten, als diabetes type 2 en overgewicht, komen steeds vaker voor in de Westerse wereld.

Eerder was al gesteld dat slaaptekort bij ratten juist leidt tot het verlies van gewicht. Barf ontdekte dat dit wordt veroorzaakt doordat de dieren bij weinig meer energie verbruiken. Maar als die periodes worden afgewisseld met periodes van rust, komen de ratten juist aan, concludeerde ze.

Die afwisseling van slaaptekort en bijslapen gebeurt vaak bij mensen. Doordeweeks komen ze uren slaap tekort die ze in het weekend proberen in te halen. Hoewel eerder onderzoek aantoont dat zo'n 'herstelslaap' belangrijk is voor allerlei fysiologische processen, maakt Barf nu duidelijk dat de continue afwisseling op lange termijn schadelijk is voor de energiehuishouding. Dat is weer een risicofactor voor het ontwikkelen van metabole ziekten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)