Vuile kolencentrales maken overuren

Redactie Groen − 21/05/12, 12:10
© anp. Een kolencentrale op de Maasvlakte.
Energieproducenten bevestigen dat door de hoge gasprijzen momenteel de meest vervuilende kolengestookte elektriciteitscentrales in Nederland op volle kracht draaien, aldus Nuon.
Het bedrijf reageert op kritiek van Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco. Volgens De Haas staan minder vervuilende centrales die op gas worden gestookt stil of op een laag pitje. Dat komt doordat de kosten voor de uitstoot van CO2 'belachelijk' laag zijn. De energieproducenten nemen de extra emissierechten voor lief. De Haas pleitte afgelopen week in Trouw voor een drastische verhoging van de emissierechten.

Nuon, dat in Amsterdam de kolencentrale Hemweg-8 in bedrijf heeft, zegt dat deze één van de meest efficiënte is van Nederland. "De variabele kosten van deze centrale zijn lager dan die van gascentrales. Zo houden we de energieprijs betaalbaar", aldus woordvoerder Melanie Poort. Ze wijst erop dat ook de gascentrales van Eneco op fossiele brandstof draaien. "De inzet van Nederlandse niet-kolengestookte productie is onvoldoende om iedereen van elektriciteit te voorzien. Gascentrales worden vooral gebruikt om overdag energie te leveren, Als we kolencentrales zouden uitzetten, moet er stroom geïmporteerd worden, dat vaak ook wordt opgewekt in kolencentrales."

Volgens GDF Suez Energie Nederland, dat in Gelderland een grote kolengestookte centrale exploiteert, is het pleidooi van De Haas alleen haalbaar als er op Europees niveau een bodem wordt ingesteld voor emissierechten. "Wij vinden dat Brussel ervoor moet zorgen dat het Europese CO2-plafond vanaf 2020 sneller moet dalen. Hierdoor zal de CO2-prijs in Europa sneller stijgen en zullen ook investeringen in CO2-reductie toenemen", aldus een woordvoerster.

Ook EON (met een kolengestookte centrale op de Maasvlakte) en Delta (Borssele) vinden dat het systeem van emissierechten niet goed werkt.

In het Lente-akkoord, dat door vijf politieke partijen is opgesteld, is opgenomen dat de kolenprijs voor het opwekken van elektriciteit zal worden verhoogd. Elektriciteitsproducenten zijn nu nog vrijgesteld van kolenbelasting.

Vier energiebedrijven hebben in een brief aan staatssecretaris Weekers (financiën) gevraagd de belasting simpel en transparant te maken en de lasten te verdelen onder huidige én toekomstige centrales. Efficiënte centrales kunnen dan minder belast worden, aldus de vier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)