EU: Nederland moet hypotheekrenteaftrek afschaffen

woensdag 30 mei 2012 07:12
Als het aan de Europese Commissie ligt, schaft Nederland de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk af. De Commissie waarschuwt voor de hoge huizenprijzen, die mede het gevolg zijn van de aftrekbaarheid bij belastingen van de hypotheekrente.
Brussel adviseert de hypotheekrenteaftrek af te schaffenBrussel adviseert de hypotheekrenteaftrek af te schaffen
'Het is storend dat steeds wordt gedaan alsof de hypotheekrente-aftrek het grootste probleem is waar Nederland mee kampt. De discussie leidt af van de echte problemen'

Lees het hele commentaar van Jean Dohmen: Discussie over renteaftrek is flauwekul
Dat staat in een advies dat de Commissie woensdag bekendmaakt, meldt de Volkskrant.

Lenteakkoord
De Europese Unie (EU) zegt dat Nederland een implosie van de huizenmarkt, zoals in Spanje en Ierland, moet voorkomen door stapsgewijs een eind te maken aan de 'gunstige fiscale behandeling' van hypotheken.

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben in het Lenteakkoord afgesproken dat de renteaftrek alleen wordt afgeschaft van nieuwe, aflossingsvrije hypotheken.

De Commissie dringt er verder op aan dat huurders een huur gaan betalen die in verhouding is met hun inkomen. Op deze manier kan het zogenoemde scheefwonen worden verkomen. Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD, Digitale Agenda) zou volledig achter de adviezen voor Nederland staan.

Sancties
Brussel geeft alle 27 lidstaten van de Europese Unie adviezen voor verbetering van de economie en begroting. Met dit nieuwe middel wil de Commissie voorkomen dat lidstaten financieel ontsporen, schrijft de krant.

Regeringsleiders moeten de adviezen in juni goedkeuren. Als een land een aanbeveling niet uitvoert, kan de Commissie uiteindelijk met sancties volgen, schrijft de krant.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)