Brussel belooft niet aan pensioen te komen

Cor de Horde
zaterdag 02 juni 2012, 00:00
update: zaterdag 02 juni 2012, 10:12
Europa
Reuters
Eventuele nieuwe Europese regels voor pensioenen zullen niet leiden tot extra buffereisen voor Nederlandse pensioenfondsen, zoals vele Nederlandse politici vrezen.
Die harde toezegging heeft verantwoordelijk Europees commissaris Michel Barnier vrijdag gedaan in de marge van Insurance Europe, een internationaal verzekeringscongres in Amsterdam.
‘Het antwoord is ja’, zei Barnier op vragen van journalisten of hij kan uitsluiten dat de regels de Nederlandse fondsen zullen aantasten. ‘Ik heb niet de intentie om een systeem dat goed werkt, uit zijn evenwicht te halen.’
Nieuwe eisen
Barnier komt met zijn geruststellende woorden op een moment dat de Nederlandse pensioenwereld, de Nederlandsche Bank, regering en Tweede Kamer zich grote zorgen maken. Ze vrezen dat ‘Brussel’ de nieuwe solvabiliteitseisen voor verzekeraars (in jargon Solvency 2) ook van toepassing zal verklaren op pensioenfondsen.
Dat zou betekenen dat pensioenfondsen bijna gedwongen worden om veel meer te beleggen in veilige maar nauwelijks renderende effecten zoals staatsobligaties. Dan zouden de pensioenen met 10% of meer moeten worden gekort, boven op de kortingen waarvan nu al sprake is.
Barnier zei ook dat hij de voorstellen over pensioenen niet zoals gepland eind dit jaar zal presenteren, maar pas tegen de zomer van 2013.
Positief
Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) is positief over de houding van Barnier. Omtzigt reist namens de hele Kamer Europa af om andere nationale parlementen te overtuigen dat er überhaupt geen voorstel voor pensioenen moet komen. Het Europees verdrag voorziet in een ‘gelekaartprocedure’ als een derde van de nationale parlementen tegen is.
Volgens Omtzigt is Barnier gedraaid onder dreiging van de gele kaart. ‘Het kan dus wel degelijk succes hebben.’ Ondanks de geruststellende woorden van Barnier haalt hij de procedure niet van tafel. ‘Ik kan de gele kaart pas trekken als er een formeel voorstel is. Daarom zie je dat de Commissie het voorstel telkens uitstelt’, zegt Omtzigt. ‘Het laatste wat je moet doen, is nu al de kaart van tafel halen, al is hij misschien straks niet nodig.’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)