Wat zit er in het basispakket

Welke zorgkosten worden niet meer vergoed?


Veel mensen weten niet wat er in het basispakket zit. Daarom zetten we de belangrijkste zaken voor u op een rij.
zorgverzekering, ziektekostenverzekering, basisverzekering, zorgkosten
De basisverzekering is begin dit jaar op een aantal punten gewijzigd. Wat zit er wel in en wat niet meer?


Eigen risico

Het verplichte eigen risico is met 50 euro verhoogd naar 220 euro. De eerste 220 euro aan zorgkosten in 2012 moet u dus zelf betalen. Het eigen risico geldt niet voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg, gratis bevolkingsonderzoeken en de griepprik voor risicogroepen. Ook voor vergoedingen uit uw aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.
Naast het verplichte eigen risico kunt u bij veel verzekeraars kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Als u gezond bent en verwacht weinig zorg nodig te hebben, kan het lonen uw eigen risico te verhogen. Het eigen risico kunt u in stappen verhogen met 100 euro tot 500 euro. U krijgt dan korting op uw premie.


Overige wijzigingen

Maagzuurremmers worden alleen vergoed aan mensen die ze langdurig moeten gebruiken. Dieetadvies wordt niet meer vergoed. Ook geneesmiddelen die worden gegeven ter ondersteuning van cursussen 'stoppen-met-roken' worden niet meer vergoed.

Als u een chronische aandoening heeft die op de chronische lijst staat, krijgt u fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Voortaan moet u wel de eerste twintig behandelingen zelf betalen, voorheen gold dat voor de eerste twaalf.
Psychologische hulp bij lichte klachten krijgt u nog maar maximaal 5 keer vergoed. Per behandeling gaat de eigen bijdrage omhoog van 10 naar 20 euro. Voor hulp bij complexe psychische problemen bedraagt de eigen bijdrage in 2012 maximaal 200 euro. Behandeling van aanpassingsstoornissen die het gevolg zijn van stressvolle gebeurtenissen, wordt niet meer vergoed.

Het kan dus zo zijn dat bepaalde behandelingen of medicijnen waarvoor u vorig jaar nog een vergoeding kreeg, dit jaar alleen gedekt worden met een aanvullende verzekeringen.

Heeft u alleen een basisverzekering? Dan kunt u gedurende het hele jaar een aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekering gaat altijd per de 1e van de volgende maand in.

Door: Jolanda Niemantsverdriet
Bronnen: RijksoverheidIndepender
14-11-2011
Laatst gewijzigd op: 31-05-2012

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)