'Wacht niet langer: koop nu een huis'

OPINIE - Evert Dibbets − 03/06/12, 06:35
© ANP.
VK OPINIE Kopers moeten nu snel toeslaan en banken moeten daarvoor de ruimte bieden, betoogt makelaar Evert Dibbets.
De kogel is door de kerk. Er komen hervormingen op de woningmarkt. Belangrijkste elementen: de overdrachtsbelasting wordt permanent verlaagd naar 2 procent en de aflossingsvrije hypotheek verdwijnt voor nieuwe gevallen. Je krijgt alleen nog renteaftrek als je gaat aflossen via een zogenaamd 'annuïteit'. Dit betekent effectief dat de maandlasten omhoog gaan. Daardoor zullen mensen naar alle waarschijnlijkheid minder willen lenen. Dit kan leiden tot een dalende huizenprijs, maar dat hoeft niet, of niet veel te zijn.

Het Economisch Instituut voor de Bouw rekende afgelopen week voor dat het om een structurele daling van 3,5 procent kan gaan. Dat valt alleszins mee. Belangrijker is de gegeven duidelijkheid waardoor mensen weer zekerheid hebben en hun toekomst kunnen plannen. Ook als de huizenprijzen nog iets gaan dalen, dan is het toch een goed idee om daar niet op te wachten, maar juist de komende weken of maanden je slag te slaan. Dan ben je aanzienlijk goedkoper uit.

Ten eerste verdwijnt zoals gezegd de aflossingsvrije hypotheek per 1 januari 2013. Maar de komende maanden kun je nog steeds een 50 procent aflossingsvrije hypotheek sluiten voor de looptijd van 30 jaar. Bestaande gevallen worden gerespecteerd. Dat is ontelbaar veel gunstiger dan verplicht aflossen. Door verplicht af te lossen loop je heel veel geld mis aan extra renteaftrek. De fiscus is de lachende derde.

Dat kan over de gehele looptijd vele tienduizenden euro's schelen bij een middenklasse huis. Dat verlies aan renteaftrek zal aanzienlijk meer zijn dan het bedrag dat je bespaart door de te verwachten prijsdaling. Als die prijsdaling er al komt in jouw segment. Zeker bij populaire woningen in oude stadswijken zou een verdere prijsdaling wel eens beperkt kunnen blijven.

Garantie
Ten tweede. De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) staat nu nog op 350.000 euro. De NHG biedt banken de garantie dat als een klant zijn hypotheek niet meer kan betalen, de overheid borg staat. Daardoor is er minder risico voor banken en bieden ze NHG klanten een lager rente tarief. Dat betekent dus lagere maandlasten, dat kan oplopen tot 0,7 procent. In plaats van bijvoorbeeld 5 procent rente betaal je maar 4,3 procent. Per 1 juli dit jaar gaat de NHG weer stapsgewijs omlaag richting de 265.000.

Als de NHG afneemt en vooral wanneer de aflossingsvrije hypotheek vervalt, zullen de maandlasten toenemen. Dat wil je hoe dan ook voor zijn.

Fascinerend gevolg van de maatregelen is dat vooral huizen onder de 350.000 aantrekkelijk zijn om nog voor 1 juli te kopen, en in ieder geval voor 1 januari 2013. Een mooie bijwerking van de plannen van het kabinet. Starters zitten vooral in dit segment. En als starters weer gaan kopen, dan gaat de hele huizenmarkt bewegen.

Opleving
Het zou dus zomaar kunnen dat we de komende maanden weer veel transacties gaan zien. Een korte opleving op de huizenmarkt door mensen die de afgelopen maanden een koop hebben uitgesteld. Er is zelfs een kleine kans dat deze korte opleving kan bijdragen aan een langere termijn herstel van de markt. Dat zal geheel afhangen van verdere politieke maatregelen en economische ontwikkelingen de komende maanden.

Daarom de volgende adviezen, of noem het een oproep. Ten eerste aan potentiële kopers: koop nu! Denk niet dat de verkiezingen nog veel gaan wijzigen. Aflossingsvrij behoort definitief tot het verleden, dat zal ook zo zijn als alternatieve plannen (deels) omarmd worden.

Ten tweede aan de banken: houd nu niet de hand op de knip in afwachting van de nieuwe regels. De markt kan een opleving beleven, maar dat lukt niet als banken hun rol als kredietverleners nu verzaken.

Evert Dibbets is makelaar in Utrecht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)