RTL Nieuws | 14 juni 2012, 13:57

Bijna iedereen gaat erop achteruit in 2013

Reageer
Uit de voorspellingen van het CPB blijkt dat bijna iedereen in Nederland in 2013 minder geld te besteden heeft dan dit jaar. Slechts twee groepen gaan er iets op vooruit: alleenstaanden met een middeninkomen en gepensioneerden stellen die weinig te besteden hebben.
Voor alle andere inkomensgroepen daalt de koopkracht in 2013, berekende het CPB. Volgens het CPB is het Kunduz-akkoord slecht voor de koopkracht in 2013, maar worden de effecten gecompenseerd door verlaging van de inkomstenbelasting in 2014 en 2015.

Vierde jaar op rij

2013 zal volgens het CPB het vierde jaar op rij zijn waarin de koopkracht achteruit gaat. Ongeveer de helft van de huishoudens gaat er minder dan 0,75 procent op achteruit, de andere helft verliest juist meer dan 0,75 procent. De daling in 2013 komt bovendien dus nog eens bovenop alle eerder dalingen.

Kunduz-akkoord helemaal meegerekend

In de berekeningen gaat het CPB ervan uit dat alle maatregelen uit het Kunduz-akkoord worden ingevoerd. Het is echter niet zeker dat dat ook echt gebeurt. Zo staat de belasting op de reiskostenvergoeding op losse schroeven, maar deze maatregel telt wel mee in de berekeningen. Bovendien kunnen de effecten individueel flink verschillen, vanwege persoonlijke omstandigheden zoals ontslag, scheiding of ziekte.

Overzicht koopkracht in 2013:

Tweeverdieners

Alleenstaanden

Alleenverdieners

Reageer

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)