Doorgaan naar hoofdcontent

GAS-boetes fors uitgebreid

Stadsambtenaar gaat parkeerboetes schrijven

  • zaterdag 02 juni 2012, 03u00
  • Auteur:(tlb, bst, dnvn)

BRUSSEL - Stadsambtenaren zullen binnenkort administratieve boetes kunnen uitschrijven om foutparkeerders te bestraffen.
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil de lijst van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) fors uitbreiden. In een wetsontwerp dat nog op het kernkabinet besproken moet worden, staat dat foutparkeren met gemeentelijke ‘overlastboetes' zal worden bestraft.
Volgens het wetsontwerp kan de politie nog de vaststellingen doen, maar ook stadsambtenaren zullen dus boetes kunnen uitschrijven. En die zullen niet meer door het parket worden behandeld, maar door de gemeente zelf.
‘Dat moet een einde maken aan een probleem dat voor veel irritatie zorgt', zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A). ‘Wanneer iemand twee minuten te lang parkeert op een reglementaire parkeerplaats, krijgt die vaak direct een boete van een parkeerwachter van een privéfirma. Maar de auto die vijf meter verderop op een zebrapad geparkeerd staat, blijft onbestraft omdat zo'n overtreding een bevoegdheid van de politie is. Die heeft vaak geen tijd om daarop te controleren.'
Termont zat donderdag met de burgemeesters van de grootste steden van ons land samen op het kabinet van Milquet. ‘De GAS-boetes voor verkeersovertredingen zijn een van de nieuwe elementen in het wetsontwerp.'
Minister Milquet zelf wil geen commentaar kwijt. Volgende woensdag wordt haar wetsontwerp besproken op het kernkabinet. Daarna moet de tekst nog naar de ministerraad.
Gemeentes kunnen al sinds 1999 zelf overlastboetes opleggen zonder dat er nog een rechter in tussenkomt. Omdat elke gemeente het GAS-systeem naar eigen goeddunken mag invullen en iedereen de hoogte van de boetes zelf bepaalt, is er veel kritiek.
‘We moeten inderdaad opletten dat we de GAS-boetes niet te ver uitbreiden', vindt Termont. ‘Grote steden als Gent hebben personeel genoeg om het systeem in stand te houden, maar we moeten vermijden dat in kleine gemeenten de burgemeester als een soort sheriff gaat optreden.'
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) staat erg argwanend tegenover het voorstel van Milquet. ‘We zouden liever hebben dat het systeem blijft zoals het nu is', zegt Koen Van Heddeghem van de VVSG.
‘Op den duur dreig je een een parallel rechtssysteem met stadsambtenaren te krijgen. Hun werk zal nauwelijks nog verschillen van wat een lokale politieagent doet.'

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)