Pensioenfondsen rijker dan ooit
Donderdag 14 juni 2012 , reageer

De Nederlandse pensioenfondsen zijn in het laatste anderhalf jaar 100 miljard rijker geworden, maar ondanks die rijkdom moet er waarschijnlijk toch worden gekort. Zweden en Denemarken namen al maatregelen om dat te voorkomen.

Het bezit van de Nederlandse pensioenfondsen is de afgelopen anderhalf jaar met 100 miljard euro toegenomen tot een onvoorstelbare 913 miljard euro. Dit nieuws bracht De Nederlandse Bank gisteren. Ondanks die rijkdom zullen volgens de huidige verwachtingen 200 pensioenfondsen moeten gaan korten op hun pensioenen per april 2013.

De schuldige is de lage rekenrente, ofwel de rente op tienjarige staatsleningen. Nederland betaalt momenteel zo weinig rente op haar staatsleningen dat de reserves van de pensioenfondsen door die lage rente steeds hoger moeten zijn om aan de (toekomstige) verplichtingen te kunnen voldoen. Immers met 4 procent rente groeit je vermogen sneller aan dan met 1 procent.

Dat Nederland en andere Noord-Europese landen zo weinig rente betalen op hun staatsleningen komt door het vertrouwen van de financiële wereld in die landen. Het vertrouwen het uitgeleende geld ooit terug te zien. Dat is leuk voor de ministers van Financiën die goedkoop kunnen lenen, maar de pijn wordt geleden bij de pensioenfondsen. Om die pijn te bestrijden heeft Zweden begin juni al een minimum rekenrente voor pensioenfondsen afgesproken en heeft Denemarken gisteren de minister van Economische Zaken ongeachte van de rente op staatsleningen, de rekenrente voor de pensioenfondsen aangepast. Volgens de Denen is de rekenrente nu historisch laag, met de hogere rekenrente brengt ze het beleid van de pensioenfondsen beter in lijn met economische groei en inflatie.

Ook in Nederland zijn er plannen om de rekenrente aan te passen. Een waarschuwing is wel op zijn plaats, op het moment dat de rekenrente van de pensioenfondsen in Denemarken omhoog ging steeg ook de rente op de Deense staatsleningen: pensioenenfondsen blij, minister van Financiën klaagt.

Auteur:Nico van Scheijndel
Bron:Proud to be Senior

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)