Doorgaan naar hoofdcontent

Samsung Galaxy S III: koning van de Android-smartphones

 , door Andy Stevens in Phones
Samsung Galaxy S III: koning van de Android-smartphones
© ast
Er zijn maar weinig telefoons zonder logo met een appeltje waar toch zo hard werd naar uitgekeken als naar de Galaxy S III van Samsung. Lost deze supersmartphone de hooggespannen verwachtingen in?
Het gaat hard met Samsung. Sinds de lancering van de Galaxy S II, het vorige vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant, in 2011 swingt het aandeel op de beurs de pan uit, zijn zowat alle Android-smartphones en -tablets van hun hand, en hebben ze Nokia onttroond als grootste telefoonmaker ter wereld.
Van de nieuwe Galaxy S III wordt dan ook veel verwacht. Benieuwd of deze Samsung echt zo goed is als hij zou moeten zijn om Apple het vuur aan de schenen te leggen in het topsegment.

Design en bouwkwaliteit

De Galaxy S III is een toestel van contradicties. Enerzijds is deze supersmartphone een uit de kluiten gewassen krachtpatser met een gigantisch scherm en straffe specificaties, maar tegelijk is het ook een erg dun en licht toestel dat - in tegenstelling tot wat je zou vermoeden - comfortabel in de hand ligt en makkelijk in een broekzak past.
Na de eerste vijf minuten met de S III zijn we niet bepaald onder de indruk van de bouwkwaliteit van Samsungs nieuwste. Het toestel voelt een beetje goedkoop, en dat gevoel wil je niet krijgen als je net een bom geld aan een telefoon hebt uitgegeven. De achterkant bestaat bijvoorbeeld uit een dunne laag plastic die wel glad en goedkoop aanvoelt en binnen de kortste keren vol vingerafdrukken staat. Wanneer we de achterkant losmaken hebben we een flinterdun buigbaar stukje plastic in handen.
Maar - en dat het is briljante aan Samsung - het is net omdat die achterflap zo dun en buigzaam is dat je ze ook makkelijk weer vastklikt. En dat kan van pas komen, want in tegenstelling tot de meeste andere recente smartphones heeft deze Galaxy S III een verwisselbare batterij én de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een microSD-geheugenkaartje.

Functioneel en degelijk

Samsung staat niet bekend om zijn knappe en verfijnde telefoondesigns, en ook deze S III zal geen schoonheidsprijs winnen, maar hij is wel bijzonder functioneel en lijkt tegen een stootje te kunnen - iets dat niet van heel wat andere smartphones gezegd kan worden. Wat dus op het eerste gezicht een nadeel schijnt, blijkt al snel een voordeel te zijn.
Door de randen rond het scherm te verdunnen, valt de Galaxy S III ook niet monsterlijk groot uit in vergelijking met zijn voorganger: een centimetertje meer in de hoogte, en een halve centimeter breder volstaat om het scherm van 4,8 inch te huisvesten.

Scherm: overtuigend goed, maar niet het beste

Samsung heeft een uitstekende reputatie als schermenmaker, en je kan dus wel verwachten dat in dit vlaggenschip een state-of-the-art HD-scherm zit. De S III heeft helaas niet het allerbeste scherm dat Samsung in huis heeft. De Galaxy S II kon over een Super AMOLED Plus-scherm beschikken, terwijl Galaxy nummer drie de ‘Plus’ heeft moeten laten vallen en het met een ‘normale’ Super AMOLED moet stellen - wellicht om de productiekosten enigszins te drukken.
Daartegenover staat wel de resolutie die 1280 op 720 beeldpunten toont en haarscherpe beelden weergeeft. Deze uitstekende display moet qua detail niet onderdoen voor het ‘retina’-scherm dat in de iPhone zit - ineens lijkt dat Apple-telefoontje van 3,5 inch trouwens wel héél erg klein.
Over de precieze details van het scherm en de voor- en nadelen ten opzichte van andere smartphones kan je blijven doorbomen, maar een gemiddelde gebruiker heeft zeker geen reden tot klagen over de kwaliteiten van deze Samsung-display. 
Maar leg deze Galaxy S III niet naast de One X van HTC, want die heeft met zijn nieuwe LCD2-technologie het betere scherm van de twee, met een zuiverdere helderheid en een natuurlijkere kleurenbalans. Zoals veel AMOLED-schermen heeft het wit op de S III soms een blauwgroene kleurzweem.

Grote batterij 

De automatische helderheid van het scherm is wel erg zuinig met belichting - waarschijnlijk een subtiel trucje van Samsung om de batterij wat te sparen, maar makkelijk te omzeilen als je dat storend zou vinden.
Met die batterij valt het overigens best mee. Samsung heeft een potig exemplaar voorzien in de Galaxy S III, en door een beetje aandacht te besteden aan hoe je de smartphone gebruikt gaat die een volledige dag mee. Best indrukwekkend voor een toestel van dit kaliber, met een groot scherm en een krachtige processor die flink wat energie opslokken.

Softwaretrucjes

Hoewel Android Ice Cream Sandwich de beste Android-versie tot dusver is en intuïtiever werkt dan zijn voorgangers, wil elke fabrikant toch zijn eigen ding doen met het besturingssysteem. Vaak levert dat een hoop overbodige apps en functies op, met slechts uitzonderlijk een toevoeging die echt de moeite is. Zo niet bij Samsung.
Samsung laat de sensoren in het toestel goed samenwerken met de Android-software en voegt een hele reeks slimme trucjes toe die op zich weinig lijken te betekenen, maar de totaalervaring van deze smartphone aanzienlijk verbeteren.
Als je telefoon begint te rinkelen op een moment dat je de oproep niet kan beantwoorden bijvoorbeeld, dan draai je de Galaxy S III gewoon met zijn scherm naar beneden om het geluid uit te zetten. Als je door een lijst met contactpersonen aan het bladeren bent, spring je terug naar boven door twee keer op de bovenkant van het toestel te tikken. Ben je een sms aan het tikken, maar besluit je om je contactpersoon alsnog te bellen, dan volstaat het om de telefoon naar je oor te brengen. Zoals gezegd: geen wereldschokkende verbeteringen, maar nieuwigheden die de telefoon in zijn totaliteit beter maken.
In de fotogalerij zitten ook nog enkele leuk snufjes die de klassieke swipe- enpinch-bewegingen vervangen: door twee vingers op het scherm te houden en het scherm te kantelen, kan je in- of uitzoomen op een foto; raak je het scherm maar met één enkele vinger aan en beweeg je de Galaxy, dan kan je in een foto ‘rondkijken’.

Slim sluimeren

Maar misschien nog de meest fascinerende optie heet ‘Slim sluimeren’. Zolang je naar het scherm aan het kijken bent, zal de telefoon zijn scherm niet uitschakelen en in slaapmodus gaan omdat de camera aan de voorkant je ogen detecteert. Je moet er geen wonderen van verwachten - bij weinig licht wordt het sluimeren al iets minder slim - maar meestal kan je de telefoon met je ogen actief houden, zelfs als je een bril draagt.
Samsung heeft ook een eigen spraakgestuurde assistent in de Galaxy S III gestopt, die luistert naar de naam S Voice. Daarover kunnen we kort zijn: dergelijke spraakassistenten spreken geen Nederlands, en meestal kan je een actie (een afspraak plannen, iets opzoeken op Wikipedia) sneller zelf uitvoeren dan wanneer je ze met veel moeite aan dit digitaal hulpje toevertrouwt. Voor S Voice moet je deze supersmartphone dus al niet kopen.

Camera

De camera die in de Galaxy S III zit, is een absolute topper. De snelheid waarmee de 8-megapixelsensor plaatjes schiet is fenomenaal, en ook de resultaten mogen er zijn: weinig ruis op de beelden, een goede kleurbalans, enzovoort. Ook hier vinden we enkele knappe functies die de snelheid van deze Samsung illustreren, zoals de Burst-modus die tot 20 beelden kan vastleggen aan drie beelden per seconde, en de mogelijkheid om van een reeks gelijkaardige foto’s automatisch de beste te kiezen. De S III kan uiteraard ook video opnemen, en doet dat in hoge definitie (1080p) aan 30 frames per seconde.

Snelheidsduivel

Het schemert misschien al enigszins door in de rest van deze bespreking, maar we willen het toch nog even expliciet benadrukken: deze Galaxy S III is een absolute snelheidsduivel, en in onze benchmarktests geeft de krachtige processor de concurrentie het nakijken. Maar wat betekent dit nu voor de modale gebruiker? Niet zo veel, als we heel eerlijk zijn. 
Dergelijke straffe specificaties staan mooi op papier - en voor de fabrikanten onderling is dergelijk spierballengerol best belangrijk - maar wat doe je met al die rekenkracht? Er bestaat op dit moment wellicht geen enkele app in de Play Store die deze Samsung aan het wankelen krijgt, en zelfs de meest belastende games kan je met de meest denkbare vlotheid spelen, maar dat is evenzeer het geval met andere Android-smartphones uit het topsegment, zoals bijvoorbeeld de HTC One X.

Conclusie

De Samsung Galaxy S III is geen grote revolutie in smartphoneland, maar eerder een logische evolutie van de vorige Galaxy S. Maar door de straffe hardware te combineren met een resem handige softwaretoevoegingen is deze smartphone zowat het beste dat je momenteel mag verwachten van een Android-toestel - al kan de HTC One X toch ook meedingen naar die titel.
Je hebt misschien wat doorlooptijd nodig om je van de eerste lauwe indruk te ontdoen, maar hoe langer je dit toestel gebruikt, hoe beter het wordt en hoe duidelijker het is dat je met een bijzonder knap toestel te maken hebt.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)