Foto: ANP
vr 22 jun 2012, 14:38| 73 reacties

Lezers zijn het zat

Eenheid van regels!

door Jos van Noord
De verscheidenheid van culturen in Europa vinden lezers een heel groot goed. Maar op het gebied van de verkeersregelgeving is wat meer Europese eenheid wel op z’n plaats, menen velen. Menigeen raakt de weg kwijt door al die uiteenlopende verkeersvoorschriften in verenigd Europa.

    Brussel bemoeit zich óveral mee, bepaalt zelfs de buigzaamheidsgraad van onze lantaarnpalen, maar over al die per land verschillende verkeerswetjes en regels laat de EU zich merkwaardig genoeg niet horen. Geen touw meer aan vast te knopen!
    Die malle Fransen, bij wie elke automobilist vanaf 1 juli twee alcoholtests bij zich moet hebben, in de auto. Maar ga je in Frankrijk vragen wáár die dingen te koop zijn, dan worden er alom schouders opgehaald: Aucune idée!

    Pas na 1 november...

    ’Maak je geen zorgen’, roepen de Fransen: ’Pas na 1 november gaat de gendarmerie bekeuren als je die verplichte blaassetjes niet bij je hebt!’
    „U hebt helemaal gelijk met uw column”, mailt mij Hennie Stoffer. „Je moet minstens een handboek bij je hebben van al die afwijkende verkeersregels als je met je sleurhutje door Europa toert."
    Hennie schrijft dat in Hongarije dimlicht overdag verplicht is, buiten de bebouwde kom. „En wat dacht je van al die verschillende snelheidslimieten, met of zonder caravan? Nee, van eenheid in Europa merk je niets als je er in vakantie op uit trekt. Daar zou best wat aan gedaan mogen worden."

    Zelfde kleuren

    Zelf vind ik die euro wel gemakkelijk, in de vakantie. Maar nu die eurocraten zo’n zware aanslag doen op onze portemonnee… Wat wél fijn is: nooit meer gezeur met wisselaars die je altijd bij de neus namen. En je weet meteen wat iets kost. Ik hoorde dat dankzij Brussel de kleuren van de lichtjes in het dashboard van alle auto’s in Europa al zijn genormaliseerd. Dat schiet lekker op!
    Reflecterende hesjes of een verplichte verbanddoos? Hoeveel gevarendriehoeken moet je bij je hebben? Heb je reservelampjes, een fietshelm, een brandblusser, lichtkaatsende stickers op de caravan, hoe moet het vervoer van de huisdieren? Mogen hier fietsbeugels en wat zijn de kledingvoorschriften voor motorrijders, het is in al die Europese landen dikwijls weer nét even anders. De benaming van brandstoffen verschilt ook al van land tot land, net als de kleuren van de bewegwijzering. In Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben – en ga zo maar door.
    Nou kán Brussel eens een keer wat doen waar alle Europeanen het over eens zijn; hoor je ze niet!
    „Niemand kan nog wijs uit die wirwar van regels”, mailt Jan Betlem. „Duidelijkheid en eenheid zijn heel belangrijk, juist in het verkeer."
    Reageren niet mogelijk.

    Weekendabonnement
    Het EK-abonnement, 6 weken € 20,-! 

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

    Waar blijven fruitvliegjes?

    iPhone 15 (Pro)