De gemeente Amsterdam pakt de jeugdwerkloosheid flink aan.

MUG houdt je wakker!

Aanpak jeugdwerkloosheid werkt

jeugdwerkloosheid.jpgnwHet aantal Amsterdamse jongeren met een uitkering is sinds 1 januari 2015 met 14% gedaald.

Half oktober waren er 2324 uitkeringsgerechtigden jonger dan 27 jaar. Op 1 januari 2015 waren dat er nog 2.700.
De gemeente Amsterdam pakt de jeugdwerkloosheid flink aan. Samen met maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en werkgevers heeft de gemeente Amsterdam van januari tot en met augustus van dit jaar 3.393 jongeren naar school of werk begeleid. De gemeente wil jaarlijks 5.250 jongeren naar school of werk te begeleiden, en ligt hiermee ‘goed op koers.’
Eén van de succesvolle onderdelen van de aanpak van de jeugdwerkloosheid is het inzetten van jobhunters. Zij richten zich speciaal op jongeren voor wie zelfstandig solliciteren een stap te ver is. De jobhunters zoeken voor hen een geschikte baan. In de periode van januari t/m augustus hebben ze 222 jongeren naar een betaalde baan begeleid.
De organisatie Streetpro richt zich op jongeren die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zoals dat in jargon luidt. Streetpro maakt baanafspraken met werkgevers als Sligro, Blokker en Burger King, en stoomt jongeren klaar voor een baan bij één van die bedrijven.
Jongerenloketten
Tegelijkertijd werkt de gemeente aan de verbetering van de eigen dienstverlening. Zo hoeven jongeren niet langer langs verschillende loketten, maar kunnen ze sinds 1 oktober voor vragen over school, werk en uitkering op zes plekken in Amsterdam terecht.
Naast het begeleiden van jongeren, naar school of werk, boekt de gemeente Amsterdam ook indirect resultaten. Wethouder Vliegenthart: “Dit doen we bijvoorbeeld door jongeren die soms al maanden zaten te niksen op de bank, de basisvaardigheden bij te brengen die je nodig hebt op de arbeidsmarkt. Zoals op tijd komen en je aan je afspraken houden. Zo vergroten we de kans voor deze jongeren om een baan te vinden én om die ook vast te houden.”
De gemeente maakt afspraken met het (speciaal) onderwijs om jongeren voor het einde van hun schoolperiode te begeleiden naar een werkplek. Ook geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld door 1.302 stagiairs een stageplek te bieden en 12 jongeren met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)