De opsporingsdienst van de fiscus zit niet stil.

poringsdienst van de fiscus zit niet stil. De FIOD heeft zeventig Nederlanders aangeschreven die mogelijk geen aangifte hebben gedaan van spaargeld in het buitenland. Ook zijn er invallen gepland. Dat meld NRC dinsdag. De FIOD heeft onderzoek gedaan naar transacties met buitenlandse debet- en creditcards over een periode van drie jaar. Daarbij is specifiek gekeken naar duizend kaarten waarmee grote transacties werden gedaan. De fiscus weet nog niet van alle kaarthouders wie erachter zit, maar verwachte de identiteit van driekwart van de kaarthouders te kunnen achterhalen.

Fiscus jaagt op zwartspaarders: deze week invallen bij verdachte Nederlanders

Foto ANP
De opsporingsdienst van de fiscus zit niet stil. De FIOD heeft zeventig Nederlanders aangeschreven die mogelijk geen aangifte hebben gedaan van spaargeld in het buitenland. Ook zijn er invallen gepland.
Dat meldt NRC dinsdag.
De FIOD heeft onderzoek gedaan naar transacties met buitenlandse debet- en creditcards over een periode van drie jaar. Daarbij is specifiek gekeken naar duizend kaarten waarmee grote transacties werden gedaan. De fiscus weet nog niet van alle kaarthouders wie erachter zit, maar verwacht de identiteit van driekwart van de kaarthouders te kunnen achterhalen.
In een eerste actie hebben 70 personen afgelopen weekend een brief gehad van de FIOD waarin wordt gevraagd of ze buitenlands vermogen verzwegen hebben. “We vragen vervolgens naar de herkomst van het geld”, aldus handhavingsregisseur Frans van Krieken tegenover NRC.
De ontvangers moeten antwoorden op de vragen van de fiscus, anders geldt een omgekeerde bewijslast.

Fikse boetes voor zwartspaarders

Tot afgelopen juli konden zwartspaarders met gewetenswroeging gebruik maken van een ‘inkeerregeling’. Maar sinds 1 juli kan de fiscus een boete opleggen tussen de 20 procent en 300 procent van het verzwegen vermogen. Zie hier voor meer uitleg van de Belastingdienst.
De boete varieert afhankelijk van de situatie: zwartspaarders die alsnog zelf hun vermogen aanmelden, krijgen een lagere boete opgelegd, vergeleken met degenen die alsnog door de fiscus worden getraceerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)