"De overheid is grootste toevoer naar de werkloosheid en de bijstand door de bezuinigingspolitiek" vlgs FNV-voorzitter Ton Heerts

FNV-voorman Ton Heerts FNV-voorman Ton HeertsFoto: Thijs Rooimans (archieffoto)
do 22 okt 2015, 10:41

FNV: kabinet schuldig aan hoge werkloosheid

door Martin Visser
AMSTERDAM - 
FNV-voorzitter Ton Heerts haalt ongemeen hard uit naar het kabinet. Hij verwijt premier Rutte hofleverancier te zijn van de WW en de bijstand.
  "De overheid is grootste toevoer naar de werkloosheid en de bijstand door de bezuinigingspolitiek", zei Heerts vanmorgen op BNR Nieuwsradio. Daarbij verwees de FNV-voorzitter onder meer naar de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Volgens hem betalen steeds meer ouderen thuiszorgmedewerkers zwart om wegbezuinigde huishoudelijke klusjes te doen.
  De daling van de werkloosheid stokt, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week bekend. Nog altijd zijn er 607.000 werklozen in Nederland. Volgens het CBS is het aantal banen in de gezondheidszorg tussen 2012 en 2014 afgenomen met 50.000.

  Loondeal ambtenaren

  Onder meer vanwege de bezuinigingen is de verhouding met het kabinet 'meer dan stroef', zo zei Heerts. Hij stond uitgebreid stil bij het conflict over de versobering van het ambtenarenpensioen. "Het kabinet heeft ontzettend dom gehandeld door de grootste bond buitenspel te zetten."
  Volgens de vakbondsleider was de gesloten deal tussen het kabinet en drie kleinere bonden 'verre van democratisch'. Heerts zei dat er slechts 'tientallen mensen' bij betrokken waren. Gisteren maakte de FNV bekend dat 84% van de deelnemers aan het ABP-pensioen tegen de loondeal is. Op de opkomst van 1,6% bij dit referendum was Heerts 'trots'. 44.000 van de 2,8 miljoen ABP-deelnemers stemden in het referendum.
  Heerts bestreed dat hiermee het referendum op een teleurstelling was uitgelopen. ‘We hebben 100.000 mensen aangeschreven. En ik vind 44.000 mensen behoorlijk wat op 100.000.’ Volgens hem heeft hiermee een derde van zijn eigen leden gestemd. Gisteren zei een woordvoerder van FNV dat 73% van de stemmers lid is van een van de vakbonden en 27% niet. Van de stemmers is 12% gepensioneerd en 88% nog altijd werkzaam.

  'Onbehoorlijk en onbeschoft'

  Eind juli sloot minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) een akkoord met CNV, Ambtenarencentrale en CMHF. Het pensioen stapt over van loonindexatie op prijsindexatie. Het premievoordeel voor de overheidswerkgevers wordt doorgesluisd naar de ambtenaren die over twee jaar tijd 5,05% meer loon en eenmalig €500 krijgen.
  Volgende week dinsdag doet de rechter uitspraak in een hoger beroep van de FNV tegen deze deal. Volgens de bond is er geen open reëel overleg geweest, louter informele gesprekken. "Rutte, Asscher en Plasterk zijn onbehoorlijk en onbeschoft met FNV omgegaan", zei Heerts op BNR.

  Reacties