De ombudsman vindt het ernstig dat een structurele oplossing uitblijft. (leenbijstand)

MUG houdt je wakker!

Zelfstandigen van regen in de drup

belastingdienstcartoonDe Nationale Ombudsman blijft hameren op een oplossing voor zelfstandigen die hun leenbijstand krijgen kwijtgescholden, maar vervolgens door de Belastingdienst worden aangepakt.

Zelfstandigen die financieel in de knel zitten, kunnen van hun gemeente een lening krijgen, die ook wel leenbijstand wordt genoemd, zo legt de website www.schulinck.nl uit.
De gemeente kan die lening achteraf kwijtschelden, maar dat kan er weer toe leiden dat de Belastingdienst toeslaat. De Belastingdienst ziet kwijtschelding namelijk als inkomen en vordert vervolgens eerder uitbetaalde toeslagen terug als het inkomen volgens de dienst te hoog is. Zelfstandigen kunnen daardoor in ernstige betalingsnood komen. ‘Terwijl de leenbijstand bedoeld was om de zelfstandige vooruit te helpen, raken zij als dat niet lukt, door de Belastingsdienst opnieuw achterop,’ zegt de ombudsman. ‘Sommige zelfstandigen zakken zelfs onder de bijstandsnorm.’
Over deze vervelende kwestie is in 2013 al in de Tweede Kamer gesproken. De toenmalige staatssecretaris van Financiën zou een oplossing zoeken, maar die is er nog steeds niet.  In december 2014 heeft de Nationale Ombudsman opnieuw bij de staatssecretaris van Financiën en de minister van Sociale Zaken aan de bel getrokken, zonder resultaat. De ombudsman vindt het ernstig dat een structurele oplossing uitblijft. Hij heeft de Vaste Commissie voor Financiën gevraagd het probleem opnieuw onder de aandacht te brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog