50-plussers wordt vooral ingezet voor cursussen en opleidingen in techniek en veiligheid.

donderdag, 24. september 2015 - 9:17 Update: 24-09-2015 9:26

50-plussers solliciteren het liefst naar banen in techniek en veiligheid

werkloos
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam 
De scholingsvoucher voor werkzoekende 50-plussers wordt vooral ingezet voor cursussen en opleidingen in techniek en veiligheid en (personen)vervoer. Daarna volgen ICT, ‘voeding, sport en gezondheid’ en secretariële en administratieve opleidingen.
Dit blijkt uit de barometer 50-plus, die vandaag is verschenen. De barometer laat verder zien dat het aantal 50-plussers met een WW-uitkering nagenoeg gelijk blijft met ruim 200.000. Dit is bijna de helft van het totaal aantal WW-ers.
Werkzoekenden van 50 jaar en ouder kunnen een scholingsvoucher aanvragen voor een opleiding als deze hun kans op werk vergroot. De vergoeding bedraagt maximaal 1.000 euro inclusief BTW. Voor zzp er geldt deze regeling niet zo blijkt uit navraag door BlikopNieuws.nl.Vooral opleidingen in techniek en veiligheid zijn populair. Het gaat daarbij om opleidingen voor certificaten die nodig zijn om werk veilig te kunnen uitoefenen. Ook voor (personen)vervoer wordt de voucher ingezet, bijvoorbeeld voor taxi- en chauffeursopleidingen.
We werken niet alleen steeds langer door, ook wordt er op latere leeftijd door meer mensen doorgeleerd, zo blijkt uit de barometer. In 2004 volgde 40 procent van de werkende ouderen een cursus, training of opleiding en bijna tien jaar later (2013) was dat 52 procent.
Prof. dr. Andries van de Grip, directeur van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verzorgt een column in de barometer. Om het langer doorwerken verder te stimuleren, is volgens hem het van groot belang dat werkgevers blijven investeren in scholing die het voor werknemers mogelijk maakt om langer productief en met plezier te kunnen blijven werken. Verder in de barometer de meest populaire universitaire studies onder 50-plussers en het aantal ouderen dat (voltijd) onderwijs volgt aan een MBO-, HBO- of WO-opleiding.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)