Verwacht wordt, meer personeel in de industrie.

De meeste ondernemers in de 

industrie verwachten meer 

personeel aan te nemen

De stemming bij ondernemers in de Nederlandse industrie is in december verder verbeterd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. De indicator van het producentenvertrouwen steeg van 2,4 naar 3,4. Dat wil zeggen dat er 3,4 procent meer optimisten dan pessimisten zijn. Het is de hoogste stand sinds mei 2011. Sinds oktober 2012 is de trend van het producentenvertrouwen positief. Screen Shot 2014-12-24 at 10.27.27 De toename is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan een verbeterd oordeel van ondernemers over de orderportefeuille. In tegenstelling tot vorige maand waren zij daar in meerderheid licht positief over. Ook oordelen zij beter over de productie in de komende drie maanden. Daarentegen vinden meer ondernemers dan in november dat hun voorraad gereed product te groot is ten opzichte van de verwachte vraag. Desondanks oordeelt nog altijd een meerderheid positief over de voorraadpositie.
Foto EPA
Voor het eerst sinds juli 2011 is het aantal ondernemers dat een groei in personeel verwacht groter dan het aantal dat een afname verwacht.
In september verwachtte 11,7 procent dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal toenemen, terwijl 11,2 procent rekende op een afname. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden kwam daarmee uit op 0,5, blijkt uit de maandelijkse enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
(klik voor vergroting)
Verwachte-personeelssterkte-komende-drie-maanden-15-09-21
Verder meldt het CBS dat het vertrouwen van ondernemers in de industrie in september iets is gestegen ten opzichte van augustus. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 3,5 in augustus naar 3,8 in september.
Producentenvertrouwen-industrie-seizoengecorrigeerd-15-09-21
De toename komt vooral doordat ondernemers positiever zijn over hun orderportefeuille en hun voorraden. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.
Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).
Industriële producenten zijn positiever over hun voorraden gereed product en hun orderportefeuille. Over de productie in de komende drie maanden zijn ze echter minder positief dan in augustus.

Reacties