Wat zijn mijn zorgkosten in 2016?

Een overzicht van de verschillende premies

18 September 2015Nico van Scheijndel

Niet alleen de premie voor de zorgverzekering stijgt in 2016 verder door. Ook de inkomensafhankelijke premie voor AOW-gerechtigden over hun pensioen stijgt, terwijl die voor werknemers daalt.
De premie die wij voor onze zorgverzekering betalen bestaat uit drie onderdelen. De nominale premie (maandelijks), de premie voor eventuele aanvullende verzekeringen en de inkomensafhankelijke zorgpremie die de werkgever of uitkeringsinstantie inhoudt.

Eind november

De nominale premie stijgt met maximaal 7 euro, tot 1288 euro per jaar. De precieze hoogte hiervan wordt door de zorgverzekeraars vastgesteld. Zij bepalen ook de premie voor de aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars maken dit uiterlijk eind november bekend, voordat we in december een nieuwe verzekering kunnen kiezen.

Inkomensafhankelijke premie

Het kabinet bepaalt de hoogte van de inkomensafhankelijke premie. Deze premie kent twee grondslagen: één voor werknemers en AOW’ers en een tweede voor ondernemers en gepensioneerden. De premie voor werknemers en AOW'ers daalt met 0,2 procent. Een alleenstaande AOW’er betaalt daardoor in 2016 totaal 28 euro minder premie.
Maar een AOW'er met een pensioen of lijfrente betaalt komend jaar 0,65 procent meer inkomensafhankelijke premie. Over een pensioen van 10.000 euro per jaar is dat 65 euro. Voor mensen met een pensioen van 58 euro bruto in de maand, blijft de premie gelijk.

Eigen risico en zorgtoeslag

Het eigen risico van de zorgverzekering stijgt volgend jaar met 10 euro naar 385. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden wordt 1013 euro. Tweepersoonshuishoudens met een laag inkomen krijgen volgend jaar maximaal 1935 euro, €144 meer dan in 2015.

PlusOnline schreef eerder dat AOW'ers met een klein pensioen en een spaarpot straks minder overhouden. Wilt u gratis op de hoogte blijven van de nieuwe premies en voorwaarden van de zorgverzekering? Dan kunt u zich inschrijven voor de gratis Zorg Update.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)