Steeds meer mensen voeren hun hond rauw vlees.

25 september 2015 15:14

Waarschuwing: voer je hond geen rauw vlees


Steeds meer mensen voeren hun hond rauw vlees. Een gevaarlijke trend, zeggen deskundigen. Bacteriën uit het vlees kunnen namelijk overslaan van hond naar baas en zo gevaarlijke problemen geven.
Ronald Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren bij de Universiteit Utrecht, noemt het een hype. "Het argument is dat het natuurlijk is voor de honden rauw vlees te eten." 
Maar het eten van rauw vlees is niet zonder gevaar voor zowel de hond als het baasjes, zeggen deskundigen. Rauw vlees uit de supermarkt bevat namelijk vaak ziekmakende of ESBL-bacteriën, die bestand zijn tegen sommige soorten antibiotica. Wie ESBL-besmet vlees goed verhit, loopt geen risico's. Maar bij rauw eten is dat een ander verhaal. 
80 procent van geteste honden
De bacterie duikt steeds vaker op. 80 procent van de geteste honden draagt de bacterie, meldt het Medisch Centrum voor Dieren. Ook honden die geen rauw vlees eten, zijn niet veilig voor ESBL. Ze kunnen het ook krijgen als ze poep eten van honden die wel rauw vlees eten. 
Ook verspreiding van deze bacteriën van mens op dier gaat makkelijk. Bijvoorbeeld met een lik van de hond in het gezicht van het baasje. 
Ziek van een dier
Elk jaar worden er 85.000 mensen ziek door een infectie die ze hebben opgelopen via een dier, meldt het RIVM. En wie bijvoorbeeld ESBL oploopt, kan daar serieuze gevolgen van ondervinden, meldt het Medische Centrum voor Dieren:  "Bij gezonde mensen is dat geen probleem, maar als iemand eenmaal ziek is, is een simpele infectie al niet te behandelen door antibiotica."
Honden vinden rauw vlees wel het lekkerst, zegt honddeskundige Martin Gaus. Toch raadt hij fabrieksvoer aan: "Salmonella is een risicofactor in kippenvlees en rundvlees staat bol van de antibiotica. Fabrieksvoer is ook niet altijd goed, maar het is toch het beste."

Meer op rtlnieuws.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)