Sinds het begin van de crisis meer dan een miljoen vaste banen zijn verdwenen.

Minder vaste banen

Mensen met een tijdelijk contract vinden steeds minder vaak een vaste baan, zo constateert de Volkskrant.

Dat komt niet alleen door de economische crisis, maar ook doordat bedrijven in de achterliggende jaren de grote voordelen van flexibele contracten hebben ontdekt, zo blijkt uit onderzoek naar flexwerk van uitkeringsinstantie UWV. Wie vanuit een uitkering als uitzendbureaukracht aan de slag gaat, heeft de minste kans op een vast contract: één op de twintig lukt dat. De meeste flexwerkers hebben overigens liever een vaste baan.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat de trend van losse contracten zich doorzet. Vorig jaar waren er 1,8 miljoen flexwerkers, in 2003 waren dat er 1,2 miljoen.
Meer dan 5 miljoen werknemers hadden vorig jaar een vast contract, in 2003 waren dat er nog 5,6 miljoen. Ook omdat het economisch herstel nog zo broos is, zal de trend van flexibilisering zich voorlopig doorzetten, zo verwacht het UWV. In 2011 werkten nog 16% van de bedrijven met zzp’ers, vorig jaar was dat bijna verdubbeld tot 31%.

Uitzendbureauwerk blijkt nog steeds een goede stap voor werklozen om weer aan de slag te komen, maar tegelijkertijd keren ze vaker dan andere werknemers weer terug in de WW. Wat ook niet helpt, is dat er sinds het begin van de crisis meer dan een miljoen vaste banen zijn verdwenen, zo meldt Bas van der Klaauw, arbeidseconoom aan de VU.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)