Oud-president DNB Wellink twijfelt aan inflatiedoel ECB.

Oud-president DNB Wellink twijfelt aan inflatiedoel ECB

vrijdag 4 september 2015, 20:02
Nout Wellink
AMSTERDAM (ANP) - Voormalig DNB-president Nout Wellink heeft zijn twijfels over het door de Europese Centrale Bank (ECB) gevoerde monetaire beleid. Dat zegt hij in een vrijdag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.
Daarin gaat hij onder meer in op de vraag of dalende prijzen schadelijk zijn voor de economie. Het risico dat consumenten aankopen uitstellen omdat spullen steeds goedkoper worden, wordt volgens Wellink wellicht overdreven. ,,Mensen kopen hun kleren op het internet omdat het 10 of 20 procent goedkoper is. Dan is het eigenlijk heel dwaas dat dan een monetaire autoriteit zegt: goedkoper, dat willen we niet.''
De ECB hanteert een bijzonder lage rente en koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties op in een poging de inflatie op te krikken naar het gewenste niveau van ongeveer 2 procent. De bank gaf donderdag nogmaals aan dat dit programma kan worden uitgebreid als dat noodzakelijk wordt geacht. De ECB wil daarmee voorkomen dat er deflatie ontstaat, een periode van aanhoudende prijsdalingen die schadelijk zouden zijn voor de economie.
,,Ik heb me vaak afgevraagd of de diagnose van de huidige problematiek wel de juiste is'’, stelt Wellink. ,,En als die niet de juiste is, moet je je ook afvragen of de instrumenten die we inzetten wel de juiste zijn.’'
Wellink, die als DNB-president jarenlang een stem had in het beleid van de ECB, maakt zich meer zorgen over de beurskoersen, die mede door alle stimuleringsmaatregelen van centrale banken hard zijn opgelopen. ,,Dát kan verstorend werken op de reële economie.'' Hij vraagt zich daarom af of ,,het risicomanagement van de centrale banken niet aan het falen is''.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)