Nederland kent hoge milieubelastingen- en heffingen.

Nederland kent hoge milieubelastingen- en heffingen

06 September 2015Nicole Goud

De overheid incasseerde in 2014 een bedrag van bijna 24 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het gaat om ruim 16 procent van de totale belastingopbrengsten. Vergeleken met andere EU-landen zijn de Nederlandse milieubelastingen en -heffingen relatief hoog. Huishoudens betaalden in 2014 van elke euro aan belastinginkomsten 66 eurocent. De overige 34 cent werd afgedragen door het bedrijfsleven.

Grote posten in de milieubelasting zijn de motorrijtuigenbelasting (5,4 miljard euro), accijnzen op brandstoffen (7,9 miljard) en energiebelasting op aardgas en elektriciteit (4,4 miljard). Milieuheffingen dienen ter bekostiging van specifieke milieudoeleinden. Afvalstoffenheffing, reinigingsrechten en rioolrechten zijn hierin de grootste posten. De belangrijkste verschuiving is dat er minder BPM werd ontvangen en meer motorrijtuigenbelasting.

In 2013 was het aandeel milieubelastingen van de totale belastinginkomsten 9 procent. Alleen in Griekenland, Kroatië, Bulgarije en Slovenië lag dit percentage hoger.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)