Bespaartips oktober 2015

04 Oktober 2015Nico van Scheijndel

Hier vindt u een aantal handige bespaartips voor de maand oktober.
1. Verklaring van erfrecht plus. Geeft u als erfgenamen een van u of een derde partij het recht om de erfenis namens de erfgenamen af te wikkelen, geef hem dan niet alleen een boedelvolmacht. Combineert u de boedelvolmacht met de volmacht om ook de woning namens de erfgenamen te mogen verkopen, dan bespaart u een extra gang naar de notaris en daarmee kosten of inspanning. Er moet uiteraard wel overleg zijn over de verkoopprijs van de woning.
2. Keuken uit Duitsland. Overweegt u een nieuwe keuken van Duitse makelij, koop die keuken dan in Duitsland, dat scheelt u duizenden euro’s op de Nederlandse prijs. Veel van de keukenwinkels, die net over de grens met Duitsland zijn gevestigd hebben een prima installatienetwerk in Nederland, zodat uw keuken goedkoop en netjes in Nederland geplaatst wordt.
3. Let op de ouderenkorting. De grenzen van de ouderenkorting zijn keihard, hebt u een euro teveel inkomen, dan krijgt u € 890 minder belastingvoordeel. Zorg als het lukt om uw verzamel inkomen 2015 (uit box 1, 2 en 3) niet meer te laten zijn dan € 35.770, dan ontvangt u een heffingskorting van € 1042. Zit u er een euro boven, dan slechts € 152. Een (periodieke) gift aan een goed doel kan zo veel geld opleveren.
4. Cadeaus in de feestmaand. Speelgoed blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond aanzienlijk goedkoper in de eerste tien maanden van het jaar. Doe dus op tijd uw inkopen, maak zelf cadeaus of let op de aanbiedingen. Zo houdt u de kosten van cadeaus, maar ook van lekker eten, beheersbaar.
5. Geef de volgende generatie les. Het klinkt belerend, maar waarom zou u de volgende generatie of generaties niet bijbrengen wat de waarde van geld is? Zij gaan uw nalatenschap erven! Mocht u er waarde aan hechten dat ze zorgvuldig met het door u opgebouwde kapitaal omgaan, leer ze dan nu hoe je dat doet. Hebt u er alsnog weinig vertrouwen in, laat ze dan onder bewind erven, zodat uw kapitaal niet in een keer over de balk wordt gesmeten.
6. Nieuwe zorgverzekering nodig. Vanaf 19 november zijn de nieuwe premies voor de zorgverzekeringen van 2016 bekend. U kunt gebruik maken van de verschillende systemen die u helpen de juiste verzekering te kiezen. Kijk ook eens bij de ouderenbonden en wat zij aan collectiviteit aanbieden aan hun leden. Dat kan wel eens flink goedkoper uitvallen voor dezelfde zorgverzekering.
7. Bomen via de markt. Moet de tuin opnieuw ingericht of zijn er gaten gevallen in uw tuin, overweeg dan eens om de nieuwe bomen of heesters via een veiling te kopen. Ook Marktplaats is een goedkope bron van uw tuininrichting. Andersom kan natuurlijk ook, door uw overbodige planten zelf aan te bieden op Marktplaats. Let bij de veilingsites die bomen aanbieden wel op of de veiling nog loopt of reeds is afgelopen.

8. Reis ‘s nachts. Overweegt u een reis naar het verre oosten reis daar dan ‘s nachts van de een naar de andere bestemming. ‘s Nachts reizen is goedkoper en relaxter, het is minder warm en de risico’s zijn niet veel anders dan overdag. Het leuke is dat u het land van uw bezoek anders mee maakt. Bovendien, de lokale bevolking reist zelf ook graag ‘s nachts , dat is ook niet voor niks.

Reacties