Analyse: Portugal ponders politieke prijs van een goede gezondheid

Analyse: Portugal ponders politieke prijs van een goede gezondheid


Gerelateerde onderwerpen

LISSABON | vrij 30 maart 2012 14:54 CEST
(ANP) - Om een ​​idee van de enorme financiële druk op de gezondheid van de Europese zorgsector te krijgen, zet jezelf in de schoenen van professor Joao Alvaro Correia da Cunha.
Als hoofd van de Noord-Lissabon ziekenhuis centrum, een van Portugal's grootste, heeft da Cunha al drastisch salarissen met 20 procent en schuur 150 medewerkers in het kader van bezuinigingen gevraagd door internationale geldschieters in ruil voor het redden van de overheid voor een bedrag van 78 miljard euro. Hij is in opdracht te blijven snijden.
Maar da Cunha, een arts voor 43 jaar, is niet bereid tot een compromis over zijn roeping om de zieken te genezen. In februari bracht hij 1 miljoen euro aan een vrouw met een complexe bloed ziekte te behandelen en zal binnenkort een nieuw geneesmiddel voor te schrijven voor 25 mensen met een fatale degeneratieve zenuwaandoening endemisch in het noorden van Portugal . De kosten zullen misschien wel 200.000 euro per jaar per patiënt.
Portugal belastingbetaler gefinancierde National Health Service (NHS) biedt universele toegang, min of meer vrij op de plaats van levering, en da Cunha is er trots op dat zijn ziekenhuis nog nooit heeft moeten afwenden van een patiënt. Hij vindt rantsoenering van de gezondheidszorg anathema. Maar in moeilijke tijden.
"Als het aankomt op het moment dat het nodig is om te beslissen of we een patiënt te behandelen of niet, dan is dat besluit zal niet van mij zijn. Ik liever met pensioen," zei hij. "En je moet niet te kijken in je zak om te zien of u zich kunt veroorloven om te worden behandeld, maar ben ik het eens dat we de limiet bereikt. We hebben geen geld Het land is in crisis.".
Portugal is in het bijzonder zwaar weer, omdat het in de hak tot zijn kredietverstrekkers, met termen gedicteerd door ambtenaren van de "trojka" van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.
Maar de financiële druk die het medische systeem gezichten wordt gerepliceerd over het hele continent. Spanje, bijvoorbeeld, wordt schrap voor de gezondheid bezuinigingen in het kader van een sobere begroting beloofd door nieuwe premier Mariano Rajoy.
Het debat over de omvang van de uitgaven voor gezondheidszorg kunnen zijn veroorzaakt door de schuld van de eurozone drama, maar het zal niet verdwijnen als de crisis ebt.
"Het zal onvermijdelijk zijn om de toewijzing van middelen mechanisme te herzien. Natuurlijk, in de gezondheidszorg de meeste landen niet willen praten over expliciete rantsoenering. De politieke kosten zijn te hoog", zegt professor Monica Oliveira, een expert in de gezondheid vanfinanciën aan de Technische Universiteit van Lissabon.
Goede gezondheid, financiële PAIN
Standard & Poor's, een credit ratings bureau, heeft onlangs gewaarschuwd dat de gezondheid van facturen, nog verergerd door de kosten van de zorg voor de vergrijzing, waarschijnlijk onbetaalbaar worden voor de groep van 20 grote economieën, tenzij regeringen veranderden hun stelsels van sociale bescherming.
Totale uitgaven voor de gezondheidszorg is gestegen met meer dan 70 procent in reële termen in het OESO-gebied sinds de vroege jaren 1990. Overheidsuitgaven voor gezondheidszorg absorbeert meer dan 6 procent van het BBP en kon door een andere 3,5 tot 6 procentpunten te verhogen in 2050, schat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een in Parijs gevestigde forum van 34 volwassen economieën.
Mensen leven langer, terwijl de medische technologie en behandelingen zijn het verbeteren van de hele tijd. Dit dwingt de overheid - en kiezers - om onverteerbaar financiering keuzes te maken.Is het mogelijk om een ​​prijs te zetten op de gezondheid? Hoeveel zijn we bereid te betalen om een ​​leven te verlengen met een paar weken of maanden?
In dat licht bezien, de huidige kostenbesparende in Portugal is alleen een droge run voor een meer fundamentele herwaardering van hoe het land zou moeten betalen voor de gezondheidszorg. Publieke en private uitgaven voor gezondheidszorg in totaal 10,1 procent van het bbp in 2009, ver onder het Amerikaanse niveau van 17,4 procent, maar boven het OESO-gemiddelde van 9,6 procent.
"We kunnen niet ondernemen hervorming van de financiering als we gaan door een trojka-programma. Maar zodra we door, we moeten om te beginnen met de bespreking van de financiering. Zo niet, zal het systeem kunnen verwerken. Dit is iets dat iedereen moet begrijpen, "aldus Fernando Leal da Costa, een staatssecretaris in het ministerie van Volksgezondheid.
Net als een aantal deskundigen geïnterviewd voor dit rapport, da Costa zei dat hij verwacht een gemengd systeem te evolueren in Portugal, de staat zou blijven tot de belangrijkste diensten te financieren, maar de mensen zou worden gevraagd de loop der tijd meer uit hun eigen zak te betalen.
"Als we niet proberen om dingen te doen soepel nu, we waarschijnlijk geen ramp te vermijden," da Costa gezegd.
Met de trojka van de bean counters met naar beneden, de dingen zijn op dit moment verre van soepel. De overheid is wanhopig op zoek naar meer mensen om behandeling te zoeken in de eerste lijn centra in plaats van in de ziekenhuizen, die zijn duurder. Het moet ook een aantal oude ziekenhuizen in de buurt van de efficiëntie te verhogen, maar is verlegen te beledigen lokale belangen door het afsluiten afdelingen die zijn overschot aan capaciteit.
"De overheid is in de eerste hulp. Ze proberen te houden van de patiënt in leven", zegt Isabel Vaz, chief executive van Espirito Santo Health, een prive-ziekenhuis groep. "Ze maken een enorme inspanning om de kosten te beheersen, maar ik weet niet hoe ze zullen alles in het werk van de hervormingen die ze nodig hebben zonder geld."
Dubbele dekking
Op de langere termijn, Vaz zei dat Portugal die nodig is om dubbel werk te voorkomen: ongeveer twee miljoen mensen of ongeveer 20 procent van de bevolking toegang tot particuliere medische zorg - die wordt gesubsidieerd voor ambtenaren - evenals de NHS. Deze "dubbele dekking" niet efficiënt is economisch omdat het betekent dat het betalen van twee keer om hetzelfde risico te dekken, ze stelde.
Vaz gepleit voor de soort model dat in Duitsland en Nederland. "We willen een sociale pakket hebben, zodat iedereen toegang heeft tot basiszorg en de mensen zouden moeten aanvullen," Vaz gezegd. "Maar dat houdt natuurlijk in dat op een andere manier van kijken naar de prive-bepaling sector."
Praat van geknoei met de NHS is ketterij voor veel Portugezen, die koesteren het systeem als een symbool van de overgang van het land naar de democratie na de omverwerping van de dictatuur in 1974. Het is geen toeval dat de Britse gezondheidszorg, opgericht na de Tweede Wereldoorlog en over het algemeen gehouden in dezelfde hoog aanzien, diende als model voor dat in Portugal.
De gehechtheid aan de NHS, opgericht in 1979, is niet alleen sentimenteel. Mensen zien de resultaten van grote investeringen in gezondheid. In 1970, Portugal, armste land van West-Europa, boekte een schokkende 55,5 kindersterfte per 1000, twee keer zoveel als in buurland Spanje. In 2009, het percentage daalde tot 3,6.
In dezelfde periode is de levensverwachting bij de geboorte verbeterd 67,1 tot 79,5, het OESO-gemiddelde.
Niemand is meer toegewijd aan de NHS dan Antonio Arnaut, een advocaat die het systeem heeft ingesteld toen hij minister van sociale diensten.
"Vandaag de dag, iedereen gelijk is als het gaat om ziekte. Gezondheid is een recht, geen privilege van degenen die het kunnen betalen, zoals het vroeger was en is nog steeds het geval in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld," zei hij in een interview in zijn kantoor in Coimbra, een universiteit stadje ten noorden van Lissabon.
Een van de oprichters van de Socialistische Partij van Portugal, die nu in de oppositie, Arnaut is niet tegen particuliere ziektekostenverzekering en erkent is er veel ruimte om afval te verminderen. Maar hij zegt dat het debat minder over financiering en meer over de politieke wil om te behouden wat er is geworden, in zijn ogen, een fundamenteel recht.
"Als de overheid snijdt zo veel dat de NHS zijn karakter verliest, er zal een volksopstand zijn, omdat alleen opstand kan voor compensatie voor de vernedering van de onderdrukten", Arnaut, die ook een dichter en essayist, gezegd.
VERSPREIDING VAN DE PIJN
De meeste Portugezen lijken immuun voor de behoefte aan een riem vast aan de regering het begrotingstekort teruggebracht tot de EU-drempel van 3 procent van het bbp volgend jaar, maar er is geen twijfel dat de pijn van de gezondheid sneden algemeen gevoeld wordt.
Da Cunha, de Lissabon-ziekenhuis hoofd, is van plan om zijn rekening voor medicijnen en medische verbruiksartikelen te verminderen door een andere 10 procent dit jaar, maar het gemiddelde salaris van zijn 6.700 professionele medewerkers, waaronder drie kapelaans, is al gedaald 20 procent meer dan twee jaar tot 1.200 euro per maand.
"We kunnen niet onze salarissen te verminderen verder," zei hij eenvoudig.
Portugezen hebben om meer te betalen voor overleg en voorschriften sinds het begin van het jaar, en patiënten op het platteland van Portugal niet meer automatisch genieten van gratis vervoer als ze naar de stad voor de behandeling.
Apolinario Eduardo, 36, die net is geland een baan als taxichauffeur in Coimbra, zei dat hij vreesde mensen zouden worden afgeschrikt van het gaan naar de dokter.
"Voor de laatste twee jaar alleen maar mijn vrouw was in dienst en niet veel verdienen. Als we nodig hadden om naar het ziekenhuis vandaag, een co-betaling van 20 euro, in plaats van 2 euro zoals het was voor, plus de prijs van de drugs zou het afsluiten van een flinke portie van onze maandelijkse gezinsinkomen, "zei hij.
Ziekenhuis managers en overheidsfunctionarissen zwaaien statistieken berichten in de media dat het sterftecijfer al begonnen te klimmen, omdat mensen niet langer kunnen veroorloven alle tabletten en medicijnen die ze nodig hebben te weerleggen.
Maar Pedro Pita Barros, een hoogleraar economie aan de Nova School of Business and Economics in Lissabon, zei dat Portugal was waarschijnlijk op de grens van hoeveel patiënten kan worden verwacht dat betalen uit eigen zak.
'Je hebt makkelijk mensen betalen 40, 50, 60 procent van de kosten van hun drugs, en sommige van deze zijn chronische patiënten, "zei hij. "Het enige wat hen heeft geholpen is een forse daling van de prijzen door de concurrentie van generieke geneesmiddelen, anders zouden ze zijn geconfronteerd met een harde tijd."
De regering breidt het gebruik van goedkopere generische geneesmiddelen in opdracht van de trojka. Tegen het einde van 2012 zal Portugal farmaceutische wetsvoorstel gedaald 20 procent, of 525 miljoen euro, in twee jaar tot 1,25 procent van het bbp, aldus Joao Almeida Lopes, voorzitter van Apifarma, het Portugese farmaceutische vereniging.
IN Genetische Code van Portugal
Een helderder resultaat van de schuldencrisis voor de farmaceutische industrie is dat de overheid weer op doorvragen van de trojka, eindelijk van plan om te beginnen met het betalen van volgende maand ongeveer 3 miljard euro van de achterstallige betalingen van de afgelopen tien jaar of meer gebouwd in de NHS.
"Als je werkt met openbare ziekenhuizen, je geluk hebt om betaald te krijgen na een jaar", zegt Ricardo Matos, een account manager bij Alere Inc, een Amerikaanse medische diagnostiek ontwikkelaar.
Apifarma zegt farmaceutische aanbieders alleen al 1,39 miljard euro verschuldigd aan het einde van februari, waarbij de uitkeringen een gemiddelde van 500 dagen door te komen. Sommige bedrijven die zijn geld schuldig en uitgehongerd van krediet hebben moeten sluiten, Lopes gezegd.
"Onze grootste vijand is de systematische underbudgeting van de gezondheidszorg in Portugal," zei hij. "In termen van de gezondheidszorg, moeten we oppassen niet verder te gaan dan wat is afgesproken met de trojka en is in de begroting voor 2012."
Dat klinkt egoïstisch, maar Barros met de Nova School zei dat de regering het doel van het snijden van 1 miljard euro van de begroting van dit jaar van ongeveer 7,5 miljard euro was waarschijnlijk te ambitieus.
Afgewogen tegen dat arrest, heeft het IMF aangegeven de uitgaven voor gezondheidszorg als de grootste potentiële bron van middellange en lange termijn fiscale druk voor Portugal. In geld van vandaag, het Fonds schat van het land toekomstige gerelateerde kosten voor gezondheidszorg op 116 procent van het BBP, dwerggroei het gemiddelde van de ontwikkelde economieën van 66 procent.
In andere opzichten echter, is Portugal beter dan vele anderen. Een OESO-analyse van de gezondheids-efficiëntie in 30 van haar lidstaten gerekend dat slechts vijf landen een groter potentieel dan Portugal had voor besparingen in de publieke uitgaven voor gezondheidszorg.Portugal gerangschikt boven Denemarken en Finland voor efficiëntie in de peer group.
Portugal heeft ook begrepen de brandnetel van de pensioenhervorming door het koppelen van betalingen aan een lange levensduur. Bovendien zijn demografische profiel is minder ernstig dan die van veel van zijn buren. Als gevolg daarvan, staat de Unie een van de kleinste stijging van de kosten van de vergrijzing in de EU - 4 procentpunt van het BBP of minder - tussen 2007 en 2060, blijkt uit een Europese studie van de Commissie.
Als zodanig is de taak van de zorg voor de oude zal meer een kwestie van organisatie dan de uitgaven steeds grotere bedragen te zijn, zei Barros: "Meer alleenstaande ouderen met chronische aandoeningen zullen meer zorg in de gemeenschap dan in de ziekenhuizen nodig hebben."
Toch zal de komende jaren te testen gezondheid van beleidsmakers en de ministers van Financiën, in het bijzonder in landen als Portugal, waar de voordelen van door de overheid gefinancierde universele toegang tot medische zorg zijn vanzelfsprekend.
Jose Martins Nunes, hoofd van een cluster van zeven ziekenhuizen in Coimbra, zei het verzoek aan de beter-off om meer te betalen zou de structuur van de nationale gezondheidszorg ongedaan te maken.
"De situatie is zwaar, maar de NHS is een onderdeel van de genetische code van Portugal. We zullen alles doen wat binnen onze mogelijkheden om het model te behouden zoals het is," zei hij.
(Bewerken door David Stamp )

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)