De 10 meest voorkomende allergietriggers


De 10 meest voorkomende allergietriggers

Op: 22-03-2012 in gezondheid | forum
De 10 meest voorkomende allergietriggers
Een allergie is een abnormale reactie van je immuunsysteem op ongevaarlijke omgevingsfactoren zoals pollen, huidschilfers van dieren, bepaalde voeding of latex. Bijna alles kan een allergische reactie ontlokken die varieert van mild en vervelend tot urgent en levensbedreigend. Hier zijn de 10 meest voorkomende triggers van een allergische reactie.

Allergietrigger 1: Pollen
Blootstelling aan stuifmeel van bomen, grassen en onkruid kan leiden tothooikoorts of seizoensgebonden allergieën. Symptomen? Niezen, loopneus, verstopte neus en jeukende, tranende ogen. Je kunt het behandelen met anti-allergeenmiddelen die alleen de symptomen bestrijden of de oorzaak wegnemen met immunotherapie. Lees hier meer over medicijnen tegen hooikoorts. Voorkom of verminder klachten van hooikoorts door binnen te blijven op winderige dagen als de pollendichtheid hoog is. Houd ramen op dat soort dagen gesloten.

Allergietrigger 2: Huidschilfers van dieren

Eiwitten die uitgescheiden worden door de talgklieren van een dierenhuid en tevens aanwezig zijn in dierenspeeksel, kunnen een allergische reactie ontlokken. Het kan twee jaar of langer duren voor de allergie zich ontwikkeld heeft en symptomen verdwijnen soms pas maanden nadat het contact met het dier verbroken is. Als jouw huisdier een allergie bij jou ontlokt, zorg dan in ieder geval dat je slaapkamer een huisdiervrije zone wordt. Vermijd tapijten, was je huisdier regelmatig. Een HEPA-filter en regelmatig stofzuigen kan ook helpen. Ook allergie-injecties kunnen een gunstige uitwerking hebben.

Allergietrigger 3: Huisstofmijt

De huisstofmijt is een voor het blote oog onzichtbaar klein spinnetje dat leeft van huidschilfers van mensen en dieren. Het spinnetje komt veel binnenshuis voor op stoffige plaatsen. Bij een allergie voor huisstofmijt wordt de allergische reactie vooral uitgelokt door deeltjes in de lucht afkomstig van de ontlasting van de huisstofmijt. Lees hier wat je kunt doen om allergie voor huisstofmijt te bestrijden.

Allergietrigger 4: Insectensteken

Een allergische reactie op een insektensteek kan bij mensen ernstig of zelfs levensbedreigend zijn. Symptomen omvatten een uitgebreide zwelling en roodheid van de steek of beet die meer dan een week kan aanhouden, misselijkheid, moeheid en lichte koorts. Het komt weinig voor dat een insektensteek leidt tot een anafylactische reactie, met symptomen als ademhalingsproblemen, netelroos, zwelling van het gezicht, keel of mond, snelle hartslag, duizeligheid, of een scherpe daling van de bloeddruk. Als er sprake is van een ernstige allergie voor insektensteken kan de huisarts besluiten je epinefrine (EpiPen®) voor te schrijven voor noodsituaties. Dit medicijn moet met een injectie toegediend worden.

Allergietrigger  5: Schimmels

Schimmels produceren allergenen, irriterende stoffen, en in sommige gevallen, potentieel toxische stoffen. Inademen of het aanraken van schimmel of schimmelsporen kan allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen. Er zijn vele soorten van schimmels; de overeenkomst is dat ze allemaal vocht nodig hebben om te groeien. Je vindt schimmels in vochtige ruimtes zoals kelders en badkamers, evenals in gras of mulch (grof gehakt plantaardig materiaal dat dient om de bodem te bedekken). Vermijd activiteiten die symptomen uitlokken, zoals het harken van bladeren en ventileer vochtige gebieden in de woning.

Allergietrigger 6: Voeding
Melk, schelpdieren, kippenei en/of sojanoten, en tarwe behoren tot de meest voorkomende voedingsmiddelen die allergieën veroorzaken. Een allergische reactie treedt meestal binnen enkele minuten op na het consumeren van het schuldige voedsel. Symptomen kunnen ernstig zijn. Ze omvatten omvatten ademhalingsproblemen, huiduitslag, braken, diarree, en zwelling rond de mond. Vermijd voeding waar je allergisch voor bent in zijn geheel. Ben je er toch aan blootgesteld, dan kan in een levensbedreigende situatie een injectie epinefrine (adrenaline) nodig zijn.

Allergietrigger 7: Latex
Latex (natuurrubber) in handschoenen, condooms, en bepaalde medische hulpmiddelen kan leiden tot latexallergie. Klachten ontstaan binnen minuten tot een uur na contact. Symptomen zijn onder meer huiduitslag, irritatie van de ogen, loopneus, niezen, piepende ademhaling, en jeuk van de huid of neus. Allergische reacties kunnen variëren van roodheid van de huid en jeuk tot een anafylactische reactie, die ademhalingsproblemen, netelroos, en plotselinge gastro-intestinale problemen kan veroorzaken. Als je allergisch bent, moet je altijd een medisch paspoort of een medical alert penning bij je houden met daarop de vermelding dat je allergisch bent voor latex.

Allergietrigger 8: Medicijnen

Medicijnen zoals penicilline of aspirine kunnen een allergie veroorzaken. Symptomen variëren van mild tot levensbedreigend en kunnen netelroos, jeukende ogen, congestie en zwelling in de mond en keel omvatten. Het beste is om het medicijn volledig te vermijden, maar als je toch wordt blootgesteld kun je milde symptomen behandelen met antihistamine of steroïden. Voor ernstige allergische symptomen kan een epinefrine-injectie nodig zijn.

Allergietrigger 9: Parfum

Geurstoffen gevonden in producten zoals parfums, geurkaarsen, wasmiddel, en cosmetica kunnen milde tot ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Voor de meeste mensen verminderen de symptomen zodra de geur buiten bereik is. Voor sommigen kan herhaalde blootstelling leiden tot een toename van de symptomen die vaker voorkomen en langer duren. Er is enige discussie gaande over de vraag of de reactie op geurstoffen onder de noemer allergie valt of dat het gewoon een gevoelige reactie van je lichaam op een irriterende stof is.

Allergietrigger 10: Kakkerlakken

Jak! Kakkerlakken zijn niet alleen griezelig, een eiwit in hun uitwerpselen kan ook nog eens een hinderlijkallergeen zijn. Kakkerlakken laten zich niet gemakkelijk bestrijden dus als je kakkerlakken in huis hebt, kun het beste meteen contact opnemen met de ongediertebestrijdingdienst in je gemeente. Houd in ieder geval de keuken schoon en dicht alle gaten en kieren in de vloeren en ramen om te voorkomen dat ze (weer) je huis in kruipen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)