Volgens de Raad zijn de chloordampen schadelijk voor longen


vr 09 mrt 2012, 10:34

De negatieve effecten van chloor zijn te groot

'Babyzwemmen is ongezond'

BRUSSEL -  Baby’tjes laten zwemmen in een zwembad met chloor is hartstikke slecht. Dat zegt de Belgische Hoge Gezondheidsraad, die de Volksgezondheid adviseert.
    Volgens de Raad zijn de chloordampen schadelijk voor longen die nog in volle ontwikkeling zijn. Daarom wordt zo’n cursus babyzwemmen voor kinderen onder het jaar afgeraden. De Raad baseert zich op een wetenschappelijke studie. “De negatieve effecten van chloor zijn te groot”, aldus Micheline Kirsch-Volders van de Vrije Universiteit Brussel, die het onderzoek leidde in Het Laatste Nieuws. Volgens de Gezondheidsraad zouden de chloordampen op termijn zelfs astma kunnen veroorzaken.
    Overdreven
    Toxicoloog Jan Tytgat vindt het standpunt overdreven. Volgens hem is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat zegt dat er een verband is tussen chloordampen en longaandoeningen bij baby’s. ”De Gezondheidsraad baseert zich op de studie van een Waalse professor die elk jaar opnieuw met zijn chloorverhaal komt aanzetten. Ik wil die man niet afbreken, maar er zijn een heleboel wetenschappers die het niet met hem eens zijn”, zegt Tytgat in de Belgische krant.
    “Als je met je baby gaat wandelen in een stad vol fijn stof is dat een pak slechter voor zijn longetjes dan een halfuurtje zwemmen”, aldus Tytgat.

    Weekendabonnement
    Weekendabonnement? 

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

    Waar blijven fruitvliegjes?

    iPhone 15 (Pro)