Belasting aftrekposten


Handige weetjes voor de volgende aangifte!
Zaterdag 25 februari 2012 , reageer

We hebben voor u handige tips voor de volgende aangifte. In 2012 gaan er een aantal zaken veranderen.

Belastingvrij sparen voor uitvaart

Naar het begin van dit item

De vrijstelling voor een uitvaartverzekering of een andere overlijdensrisicoverzekering in box 3 stijgt met €115 naar €6859. De vrijstelling geldt ook voor de bankspaarvariant (waarbij u op een geblokkeerde bankrekening genoemd bedrag kunt sparen voor bijvoorbeeld de uitvaart). Deze mogelijkheid bestaat al jaren, maar het aantal aanbieders blijft beperkt. Op www.bank-sparen.nu vindt u een overzicht.

Extra aftrek van giften

Naar het begin van dit item

De aftrek van giften aan goede doelen zoals voetbalclubs en muziekverenigingen wordt verruimd. Bij de aangifte over 2012 mag u giften tot €5000 met 1,25 vermenigvuldigen. U mag dus meer aftrekken dan u in werkelijkheid hebt geschonken. Het gaat om giften aan culturele instellingen, algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) en sociaal belang behartigende instellingen (SBBI’s).

Al meer dan 4 miljoen mensen maakten in 2011 gebruik van de vooraf ingevulde aangifte. Misschien ook iets voor u?

Kinder­spaarpot is geen vrijstelling meer

Naar het begin van dit item

Sparen voor minderjarige kinderen leverde vorig jaar nog een extra vrijstelling op van bijna €2800. Dat is vanaf 2012 afgeschaft.

Doorwerkbonus omlaag

Naar het begin van dit item

De doorwerkbonus wordt in 2012 uitgekleed. Dankzij de regeling krijgen 62-plus-werknemers een belastingkorting over een deel van hun inkomen. Het maximuminkomen waarvoor de aftrek geldt, blijft ongewijzigd op €47.071. Maar de kortingspercentages dalen dit jaar flink. Zo kreeg een doorwerkende 62-jarige vorig jaar nog meer dan €2300 doorwerkbonus. In 2012 is dat €707.

Meer vermogen onbelast

Naar het begin van dit item

Het niet-belaste vermogen stijgt met €354 naar €21.139.

Auteur:Erik Bogaards

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)