Tekort Nederland zakt naar 4,7 procent


Tekort Nederland zakt naar 4,7 procent

Laatste update:  30 maart 2012 10:11info

DEN HAAG - Het Nederlandse overheidstekort is in 2011 uitgekomen op 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Foto:  Inertia Stock
Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
Daarmee is het tekort kleiner dan het Centraal Planbureau (CPB) had voorspeld. Het CPB ging in de laatste raming uit van een tekort van 5 procent. In 2010 bedroeg het gat op de begroting 5,1 procent.
De staatsschuld van Nederland nam vorig jaar toe tot 65,2 procent van het bbp. Dat is het hoogste niveau sinds 1998. Het tekort en de schuld waren daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar hoger dan de Europese norm.

393 miljard euro

De overheidsschuld nam vorig jaar met bijna 23 miljard euro toe en kwam eind vorig jaar uit op 393 miljard euro. De schuld steeg onder meer door leningen van bijna 3 miljard euro aan eurolanden met financiële problemen. Daarentegen ontving de Staat 5 miljard euro uit terugbetalingen van staatssteun door ING en Aegon.
De inkomsten van de overheid namen vorig jaar met 0,8 procent toe. De uitgaven waren 0,2 procent hoger dan in 2010. In totaal daalde het overheidstekort hierdoor tot 28 miljard euro.
Het lagere tekort dankt de overheid vooral aan de gemeenten. Door forse bezuinigingen nam hun tekort met bijna een kwart af tot ruim 3 miljard euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)