Catshuis: contouren van bezuinigingsakkoord bekend vrijdag 30 maart 2012 07:13


POLITIEK


Catshuis: contouren van bezuinigingsakkoord bekend

vrijdag 30 maart 2012 07:13
Nu duidelijk is dat regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV doorgaan met onderhandelen, is meer bekend over de extra miljardenbezuinigingen. Zo is het kabinet van plan 1 miljard euro te korten op ontwikkelingshulp en moet iedereen volgend jaar afzien van inkomensstijging.
De onderhandelingen gaan doorDe onderhandelingen gaan door
Het compromis dat zich in het Catshuis aftekent, ziet er acceptabel uit. De bezuinigingsdruk zorgt er voor dat er wat taboes worden gesloopt. Wel jammer dat het begrotingsgat niet wordt gedicht

Commentaar Syp Wynia:Paasakkoord is binnen bereik in het Catshuis
Dat zeggen bronnen vrijdag tegen De Telegraaf en de Volkskrant. Na het bevriezen van inkomsten volgt mogelijk inperking van dehypotheekrenteaftrek, zoals Elsevier eerder onthulde. De onderhandelaars hopen binnen twee weken een definitief akkoord te bereiken.

1) Korten op ontwikkelingshulp is eenbelangrijke eis van PVV-leider Geert Wilders. Nederland geeft jaarlijks 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), alles wat een land verdient, uit aan ontwikkelingshulp. Dat is zo'n 4,6 miljard euro.

Vanwege de extra bezuinigingen gaat er vanaf 2013 jaarlijks 0,6 procent van het bbp naar ontwikkelingslanden. Dit ligt vooral gevoelig bij de linkervleugel van het CDA. De internationale norm van 0,7 procent was lange tijd heilig voor de partij.

2) De onderhandelaars zouden op een akkoord aansturen dat 14 miljard eurooplevert. Met een loonwet wil de coalitie ook de salarissen in het bedrijfsleven bevriezen. Dit gaat samen met het bevriezen van de ruim twee miljoen lonen en uitkeringen en levert zo'n 4 miljard op.

3) Er is ook een akkoord in zicht over het eerder verhogen van de pensioenleeftijd. Deze zou uitkomen op 66 jaar vanaf 2015 in plaats van 2020.

4) Ingewijden zeggen dat ook extra wordt bezuinigd op de publieke omroep, zoals Wilders eiste. Van dit budget zou nog 100 miljoen euro af gaan.

5) Het belangrijkste dossier dat nog in het Catshuis moet worden besproken, is de zorg. Bezuinigen op de zorg is vooral pijnlijk voor de PVV. De partij eiste deze kabinetsperiode nog extra investeringen voor de ouderenzorg. Deze worden volgens bronnen niet ongedaan gemaakt.

6) Donderdag werd bekend dat de coalitie onderhandelingen doorzet. Eerder leek het erop dat VVD, CDA en PVV geen akkoord konden bereiken. De onderhandelingen zaten in 'een moeilijke fase'.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)