Schade door Europese vliegtaks


EUROPESE UNIE

Grote schade Schiphol en KLM door Europese vliegtaks

dinsdag 6 maart 2012 07:29
De invoering van de Europese belasting voor CO2-uitstoot heeft grote gevolgen voor de Nederlandse luchtvaart. Bij Schiphol zullen tweehonderd banen verdwijnen en KLM loopt dit jaar ongeveer 150.000 passagiers mis.
KLM en Schiphol zullen problemen ondervinden van de EU-heffingKLM en Schiphol zullen problemen ondervinden van de EU-heffing
In Crash zijn Eric Vrijsens beste stukken over vliegveiligheid gebundeld. Rampen, reconstructies en de razendsnelle ontwikkelingen op het terrein van veiligheid in de luchtvaart. 

Crash. Vliegtuigongelukken en hoe u ze overleeft
Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), meldt De Telegraaf dinsdag.

Dubai profiteert
De vliegtaks, officieel ETS geheten, is begin dit jaar ingevoerd. Het gaat, afhankelijk van welk vliegtuig, om ongeveer 10 euro per ton CO2-uitstoot. De maatregel kost KLM 30 miljoen euro per jaar.

Het KiM verwacht dat veel passagiers Schiphol zullen mijden en dat grote luchthavens buiten de Europese Unie, zoals Dubai of in Turkije, gaan profiteren van de belasting.

Ernstig
Staatssecretaris Joop Atsma (CDA, Luchtvaart) noemt de cijfers 'ernstig'. Hij vindt dat de CO2-belasting - die slechts in de Europese Unie wordt geheven - voor de hele wereld moet gelden. 

Lukt dat niet, is er volgens hem sprake van oneerlijke concurrentie en moet de maatregel worden geschrapt. Vrijdag zal hij dit bepleiten bij de Milieuraad in Brussel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)