Benzineprijs stijgt naar nieuw record


Benzineprijs stijgt naar nieuw record

Laatste update:  27 maart 2012 14:47info

EINDHOVEN - Benzine is dinsdag opnieuw duurder geworden. Een liter Euro 95 ongelood kost nu aan de pomp 1,853 euro.


Dat blijkt uit cijfers van het consumentencolletief United Consumers. De gemiddelde landelijke adviesprijs van benzine is de afgelopen maanden steeds gestegen.
Onder meer door spanningen in het Midden-Oosten loopt de olieprijs gestaag op en daarmee stijgt ook de prijs van autobrandstof. Eind februari kwam de adviesprijs van een liter Euro 95 voor het eerst boven de 1,80 euro.


De prijs van een liter diesel blijft ongewijzigd op 1,517 euro, terwijl lpg 1,2 cent goedkoper is geworden. Een liter lpg komt nu op 0,907 cent.

Stabilisatie

Directeur Paul van Selms van United Consumers verwacht niet dat de benzineprijs nog veel verder zal stijgen. ''Ik zie eerder een zekere stabilisatie optreden nu'', zegt hij.
Hij wijst erop dat de prijs van ruwe olie vorige week is gedaald, wat nog in de benzineprijs doorgerekend zal worden.

Zuiniger auto

Nu de brandstofprijzen aan de pomp zo zijn gestegen, proberen automobilisten toch wat minder te rijden, stelt hoogleraar economie Piet Rietveld van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Mensen gaan minder vaak met de auto ergens naar toe of blijven dichter bij huis.
Ook is sneller de keuze voor een nieuwe zuiniger auto gemaakt, blijkt uit een recent onderzoek van de VU naar de effecten van de hoge benzineprijs op de korte termijn.

Goederenvervoer

Voor het goederenvervoer ligt de zaak volgens de vervoerseconoom anders. Het effect van gestegen brandstofkosten is in deze sector tamelijk ''diffuus''. Voor een deel zullen deze kosten uiteindelijk worden doorberekend aan de consument.
Maar soms hebben transporteurs in hun contracten ook een clausule opgenomen om dit risico af te dekken.
Niettemin zullen er ook transporteurs tijdelijk ''in de knel'' komen te zitten. Die zullen ''efficiënter'' gaan werken, bijvoorbeeld bij de belading. Een switch van het goederenvervoer over de weg naar het spoor zie je echter niet snel gebeuren. ''Dat zijn toch gescheiden markten'', aldus Rietveld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)