Griepepidemie lijkt er toch te komen


Griepepidemie lijkt er toch te komen
Auteur: door Bjinse Dankert |   dinsdag 06 maart 2012 | 06:38

Tekstgrootte 

Foto: ANP

DEN HAAG - Het aantal griepgevallen in Nederland neemt snel toe, het influenzavirus is vooral de afgelopen twee weken bij meer mensen aangetroffen.
Door het einde van de voorjaarsvakantie zou Nederland wel eens echt in een epidemie terecht kunnen komen, zegt Gé Donker, huisarts en projectleider Griep bij Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Er is nog geen sprake van een griepepidemie?
"Nee, maar we zitten nu al een paar weken op de grens. In de groep tot vierjarigen komt op dit moment de meeste griep voor. Daarna wordt het virus het vaakst bij mensen boven de 65 jaar aangetoond. We spreken van een epidemie als vijftig mensen per honderdduizend inwoners ziek zijn door griep. De afgelopen weken werd bij 46 procent van mensen met griepverschijnselen het virus aangetroffen. Dat is al redelijk hoog, en dat getal is de laatste weken flink toegenomen. Deze week kan het nog verder oplopen."

Hoe?
"Tijdens de schoolvakantie kan een virus zich slecht verspreiden onder kinderen. Nu de scholen sinds vorige week weer open zijn, kunnen kinderen tussen vijf en veertien ook gemakkelijker ziek worden. We zouden daardoor in een epidemie terecht kunnen komen."

Veel landen in de EU hebben al te maken met een griepgolf, nemen mensen het griepvirus mee terug van hun wintersportvakantie?
"De griepgolf lijkt dit jaar van zuid naar noord te trekken. Frankrijk en Oostenrijk hadden al te maken met een griepepidemie, Duitsland nu ook. Engeland en Denemarken nog niet. Maar als Nederlanders op hun vakantie vooral met landgenoten zijn omgegaan die niet besmet zijn, dan is de kans om het virus op te lopen niet zo groot."

We kunnen deze week een piek in Nederland verwachten?

"Dat durf ik nog niet te zeggen. Een griepepidemie duurt meestal zo'n zeven tot acht weken. Het kan dus ook na deze week nog toenemen."

Hoe ernstig wordt de griepgolf?
"Het lijkt een vrij milde epidemie te worden, net als de afgelopen jaren."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)