Benzine op record hoogte


ECONOMIE


Adviesprijs van liter benzine naar recordhoogte

vrijdag 9 maart 2012 11:13
Aan de stijging van de benzineprijs lijkt geen einde te komen. De gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter Euro 95 kruipt richting de 1,83 euro.
De rpijzen aan de pomp blijven stijgenDe rpijzen aan de pomp blijven stijgen
Vorig jaar april bereikte de benzineprijs in Nederland een recordhoogte van 1,75 euro. De onrust in het Midden-Oosten was daar mede debet aan. Deskundigen denken dat de prijzen waarschijnlijk nooit meer aanzienlijk zullen zakken. 'Ook niet bij een recessie,' zegt Cyril Widdershoven, olieanalist bij TNO. 'Alleen als we minder gaan autorijden, wordt tanken goedkoper.'
Begin deze week werd voor het eerst de grens van 1,81 euro gepasseerd.

Prijs ruwe olie
Dat blijkt uit cijfers die vrijdag werden gepubliceerd op de website van het consumentencollectief United Consumers. Van de vijf grote brandstofverkopers in Nederland hanteren er nu vier een adviesprijs van 1,829 euro, en één een adviesprijs van 1,825 euro.

Door onder meer de onrust in Syrië en rond het Iraanse nucleaire programma is de prijs van ruwe olie stevig opgelopen. Brandstofproducenten berekenen die prijsstijging door aan de consument.

Ook de prijs van LPG heeft een nieuw record bereikt van 0,916 euro per liter. De dieselprijs is gestegen tot 1,501 euro per liter, en nadert daarmee nog dichter het record van 1,503 euro uit 2008.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)