Pijnlijke bezuinigingen



POLITIEK


Coalitie bereid 'pijnlijke' bezuinigingen te accepteren

maandag 5 maart 2012 10:36
Premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) zijn maandag begonnen met onderhandelingen over extra bezuinigingen. De onderhandelaars hebben de wil een akkoord te bereiken. 'Maar niet tegen iedere prijs,' benadrukt Wilders.
In het Catshuis wordt drie weken onderhandeldIn het Catshuis wordt drie weken onderhandeld
Elsevier over bezuinigingen
Rutte zei tijdens een persconferentie voor het Catshuis dat VVD, CDA en PVV de komende tijd 'een totale mediastilte' betrachten om de kans op succes van de besprekingen zo groot mogelijk te maken.

Succes
Rutte, Verhagen en Wilders wilden niets zeggen over posten waarop zij van plan zijn tebezuinigen, maar willen de besprekingen met succes afronden. Verhagen zegt dat ieder de bereidheid moet hebben zijn verantwoordelijkheid te nemen. 'Ook voor lastige besluiten als die nodig zijn.'

De PVV is bereid pijnlijke bezuinigingen te accepteren, als daar tegenover voldoende niet-financiële maatregelen staan die voor de PVV-kiezer van belang zijn. Hij wijst daarbij op minder asiel en immigratie. Wilders zegt dat hij met 'een fair pakket' naar de PVV-kiezer moet kunnen.

Doel
Vorige week bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 4,5 procent. Dit is hoger dan de door Brussel toegestane 3 procent. Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad heeft gezegd dat Nederland dit doel moet halen.

Rutte zegt dat niet steeds moet worden gewezen naar regels van de Europese Unie. Het kabinet heeft bij het aantreden in 2010 zelf aangegeven dat overheidsfinanciën op orde moeten zijn. Dit is belangrijk voor de economische groei. Als het kabinet niet gaat snijden, loopt het begrotingstekort dagelijks op met 90 miljoen euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)